fbpx

Presikhaafpark Arnhem

openbare ruimte Park Presikhaaf

De gemeente Arnhem gaf ons de opdracht eenvoudige, robuuste bruggen te ontwerpen die passen bij de Engelse landschapsstijl van het hernieuwde Park Presikhaaf. Daarnaast ontwierpen we ook bijpassend meubilair voor het park.

ontwerp bruggen

Voor het ontwerp van de voetgangersbruggen lieten we ons inspireren door het aloude knuppelpad, een aaneenschakeling van dwars op het pad liggende dikke takken of houten paaltjes. Speciaal voor Park Presikhaaf ontwierpen we een knuppelpad nieuwe stijl, gemaakt van dikke, verspringende houten balken op een stalen draagconstructie. Dit ontwerp vormde vervolgens de basis voor drie fietsbruggen en een verkeersbrug. Het voorkómen van houtrot en het opvangen van werking van het hout kregen veel aandacht. Zo dekt de houten handregel de kopse kant van de balusters af en worden baluster en handregel verbonden met een stalen pen in een slobgat. De eindbalusters hebben een stalen schoen die expres in het zicht is gelaten.

zitmeubilair

De serie meubilair bestaat uit drie verschillende zitelementen: een bank zonder leuning, een bank met leuning en een stoel zonder leuning. Het basiselement is een antracietkleurig stalen frame dat bij al het meubilair fungeert als voet en de zitting van houten latten ondersteunt.

Dit frame vormt bij de stoel de omlijsting van de houten bekleding, terwijl er bij de banken voor is gekozen de zittingen in lengterichting aan beide zijden een flink stuk te laten uitsteken. Bij de bank met leuning levert dit een opvallende verschijning op, omdat de houten latten van de leuning níét uitsteken. Hier loopt het stalen frame van de twee steunpunten direct door in de staanders van de rugleuning en wordt het hout van de leuning, net als bij de zitting van het stoeltje, omlijst door staal.

projectbegeleiding

ipv Delft bedacht voor Park Presikhaaf niet niet alleen het ontwerp inclusief detaillering, maar begeleidde ook aanbesteding en realisatie. De bruggen zijn in 2008 opgeleverd.

projectteam

Teun Teeuwisse
Bas Wallert

vergelijkbare projecten