fbpx

meet the team: Marion Kresken

maart 2023

Ontwerper en lichtarchitect Marion Kresken verliet in 2006 vaderland Duitsland om bij ipv Delft te komen werken. Waarom eigenlijk? En hoe bevalt het ontwerpersbestaan in Nederland?

over de grens

Van jongs af aan kwam ik vaak in Nederland, om te fietsen met mijn vader bijvoorbeeld. We woonden in Bocholt, net over de grens. Nederland sprak me aan: de taal, het land, hoe men met elkaar omgaat. Maar ook de grafische vormgeving van het briefgeld en de ambulances en politieauto’s, die was heel anders dan wat ik in Duitsland zag.
Na mijn studie industrieel ontwerpen werkte ik een tijdje in een fietsenwinkel, maar ik wilde meer met mijn studie doen. Dat was het moment om gelijk ook de stap naar Nederland te zetten.

ruimdenkend

Nederlandse ontwerpers zijn ruimdenkend, je mag hier experimenteler zijn. Dat vind ik prettig. Out of the box denken is heel gewoon en er is veel minder hiërarchie dan in Duitsland. Laatst nog kreeg ik de kans om met iets ongebruikelijks te komen: bij de fietsonderdoorgang van de rotonde in de N345 in Brummen opperde ik het idee voor een zonnewijzer in het hart van de rotonde. Inmiddels is hij gerealiseerd. De zonnewijzer geeft het hele ontwerp een extra dimensie en mensen waarderen de extra beleving.

lichtontwerp

Ik ben heel trots op dat project. Sowieso kan ik er erg van genieten als een project wordt opgeleverd. Vooral als ik van begin tot eind bij het project betrokken ben geweest en alle ins en outs ervan ken. De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan richten op lichtontwerp. Dat vind ik een interessant vakgebied, met volop kansen voor de toekomst. De uitdaging is om licht op een zorgvuldige manier toe te passen, met oog voor de gebruikers en de omgeving.

out of the box

Bij de verlichting van de Bataviahaven in Lelystad is dat goed gelukt. En ook daar leidde out of the box denken tot een verfrissend resultaat. De kleur van de verlichting onder de bogen is bijvoorbeeld per boog instelbaar. Verder stuitte ik tijdens de ontwerpfase bij toeval op een oude boei die ergens in opslag lag. We hebben de boei laten opknappen en nu vormt hij het stralende middelpunt van het openbare voetpad in de haven. Weer iets dat goed laat zien dat je met een kleine ingreep iets heel bijzonders kunt maken.