fbpx

meet the team: Ronald Rozemeijer

maart 2023

Opgeleid als industrieel ontwerper aan de TU Delft. In dienst sinds 2007. Specialiteit: multidisciplinaire ontwerpvraagstukken, overstroombare bruggen, geluidsschermen en een van onze duurzaamheidsexperts.

te vluchtig

Na mijn studie werkte ik een half jaar bij Fabrique als productontwerper en twee jaar bij Tchai international als ontwerper bij Instore Communication. Daar vond ik het ontwerpen wel leuk, maar de business sprak me niet zo aan, ik vond het te vluchtig. Ik wilde grotere dingen ontwerpen, producten met een langere levensduur en ook een betere kwaliteit. Toen kwam ipv Delft op mijn pad.

meerwaarde

Wat me aanspreekt aan mijn werk nu, is allereerst het ontwerpen zelf. Het zijn wel altijd bruggen, maar elke vraag en elke omgeving is weer uniek. Het blijft leuk, en een uitdaging, om dan iets te ontwerpen dat past in die omgeving en situatie. Verder zijn bruggen een functioneel product, geen prullaria. Je kan er iets moois van maken en je kan echt meerwaarde creëren in de leefomgeving van mensen.

dynamiek van het water

Een project waar ik nog steeds trots op ben is Ontpoldering Noordwaard. Het ontwerpproces was prettig, we werkten samen met West8 en landschapsontwerper Robert de Koning.

Het ging om een bruggenfamilie met vier verschillende typen bruggen en meerdere gemalen, waarvan we er een aantal als uitkijkpunt hebben uitgevoerd. Echt een totaalproject dus. Daarnaast liggen de bruggen in een vrij bijzonder gebied dat heel landschappelijk is en waar de dynamiek van het water een grote rol speelt. Dat zie je ook echt terug in het ontwerp.

duurzaamheid

Ontwerpen met respect voor de natuur ligt me sowieso goed. Onze huidige wijze van leven is niet in balans en ik vind dat we daar iets aan moeten doen. Duurzaamheid is hard nodig. Niet alleen thuis. Binnen ons werkveld is het bijvoorbeeld belangrijk dat we zuiniger met grondstoffen omgaan. Ik wil daaraan bijdragen en heb me daarom bij ipv Delft ontwikkeld tot duurzaamheidsexpert.

ontwikkelingen

Duurzaam bouwen blijft voor de komende jaren een uitdaging. Wat zijn de mogelijkheden, welke winst is er te behalen op milieugebied en welke beperkingen zijn er? We passen op dit moment meer hout toe in constructies. Ik zie potentie in materialen als biocomposiet en beton met gerecyclede grondstoffen. Beide zijn volop in ontwikkeling maar hebben nu nog hun beperkingen, dus ik ben erg benieuwd naar hoe dat zich ontwikkelt.