fbpx

ontpoldering Noordwaard

civiele kunstwerken

De ontpoldering van de Noordwaard is een van de grootste projecten van Ruimte voor de Rivier. Een consortium van Boskalis, Martens en Van Oord, Van Hattum en Blankevoort en de Gebroeders van Kessel kreeg opdracht voor de ontpoldering van de Noordwaard. Ontwerpbureaus ipv Delft en West 8 tekenden gezamenlijk voor het ontwerp van alle bruggen en gemalen in het nieuwe doorstromingsgebied. Het gaat om ruim dertig bruggen in een gebied van 4450 hectare.

bruggen en gemalen

Elk van de door ipv Delft uitgewerkte brugtypen heeft zijn eigen karakter. Tegelijkertijd is bij iedere brug de functie van zowel brug als constructie-elementen duidelijk afleesbaar. Zo bestaan de kreekbruggen uit brede, prefab betonnen steunpunten waarop een smaller brugdek ligt. Ze zijn voorzien van opvallende vogelstokken: echte boomtakken die zitruimte bieden aan de poldervogels. In het gebied worden ook verschillende typen gemalen gerealiseerd, variërend van landbouwgemalen tot een dijkringgemaal. De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van zowel de bruggen als de gemalen waren transparantie, eerlijk gebruik van materialen en oog voor de natuur.

Zo zijn de bakstenen van de voor het project afgebroken historische boerderijen en schuren hergebruikt in de gevels van de gemalen. Om de natuur vrij spel te geven heeft het metselwerk diepliggende voegen die aantrekkelijk zijn voor kleine organismen.

specificaties

afmetingen: 35 bruggen en 13 gemalen
uitvoeringskosten: € 78.200.000
oplevering: 2015
winnaar Landezine International Landscape Award 

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Sietse Cieraad
Ronald Rozemeijer
Ivo Mulders

inspiratieboek circulair ontwerpen

ipv Delft Inspiratieboek Circulair Ontwerpen

vergelijkbare projecten