fbpx

meet the team: Sam de Koning

juli 2023

Architect Sam de Koning werkt bij ipv Delft sinds 2015. Opgeleid aan de TU Eindhoven en de Hogeschool Zeeland houdt hij zich nu graag bezig met de conceptfase en het in beeld brengen en uitwerken van onderscheidende aspecten gedurende het gehele proces.

theatraal

Je kan een brug zien als een koppeling tussen twee punten, maar voor mij is het meer dan dat. Als je een brug ontwerpt, leg je een relatie tussen gebruik en context, net zoals je dat bij een gebouw zou doen. In die zin zie ik bruggen ook echt als architectuur. Het kan iets heel theatraals worden, zowel vanuit de omgeving als vanaf de brug naar de omgeving.

complex

Daarnaast zit er best wat complexiteit in een brug. Er moet veel nauwkeurigheid in het ontwerp zitten. Zelf zoek ik als ontwerper graag naar een zekere sculpturale kwaliteit. Die moet vervolgens wel ook echt gebouwd kunnen worden, dat maakt het natuurlijk erg interessant. Bij bruggen wordt veel op maat ontworpen, de detaillering is bijvoorbeeld vaak niet standaard. Het is out-of-the-box denken over hoe je het kunt maken. Dat spreekt me erg aan.

integrale aanpak

Een van de projecten van ipv Delft waarbij die integratie van het theatrale en de maakbaarheid heel goed is gelukt, vind ik De Tanerij, een voetgangersbrug over de Achtergracht in Zwolle. Heel toepasselijk ligt die naast het theater. Het is een brug met twee paden, waarvan de een omhoog en de ander omlaag voert en die paden vormen samen de constructie van de brug. Een grote vierendeelligger. Van de projecten waar ik zelf aan heb gewerkt, vind ik de fietsbrug in Beek er wel uitspringen.

minimalisme

Als ontwerper wordt ik geïnspireerd door verschillende oosterse tradities. Ik hou van minimalistische ontwerpen waarvan je niet kunt afzien dat er heel complexe achterliggende gedachten meespelen. Het is vaak een complex proces om tot een eenvoudig product te komen. Verder vind ik het theater als metafoor bijzonder interessant. Alles in een theater is gericht op interactie. Ook een brug kan een wederkerige relatie aangaan met de omgeving.

uitkijktorens

Momenteel werk ik ook aan verschillende concepten voor uitkijktorens. Theatrale sculpturen met dezelfde randvoorwaarden als een brug – veiligheid, comfort, maakbaarheid. Iconen in eenvoudige vorm, waarbij de routing zorgt voor interactie met de omgeving. Ik denk wel dat daar kansen liggen voor ipv Delft en het sluit goed aan bij wat mij interesseert als ontwerper.