fietsbrug Maastricht bereikbaar

brug voor snelfietsroute

In opdracht van het Programmabureau Maastricht Bereikbaar ontwierpen we een fietsbrug op de nieuwe snelfietsroute Sittard-Maastricht. Deze snelfietsroute is momenteel in uitvoering. De brug over de Europalaan te Beek is eind oktober 2017 gegund. Vanwege de ligging  naast Maastricht Aachen Airport en Technoport Europe is het ontwerp geïnspireerd op de vliegtuigindustrie. Dit is terug te zien in de vleugelvormige dekdoorsnede van de fietsbrug, maar ook in het slanke en transparante ontwerp en de vloeiende beweging die de brug maakt.

slanke staalconstructie

De gehele 54 meter lange brug is uitgevoerd in staal. Dit draagt sterk bij aan de slankheid van het ontwerp, wat behalve in het brugdek goed zichtbaar is bij de stalen steunpunten. Een betonnen sokkel rond de kolomvoet fungeert als aanrijdbeveiliging. Dat het dek zo slank kan zijn, komt met name door het gekozen constructieve principe: de brug is aan beide zijden momentvast opgelegd; de steunpunten werken als pendels.

lijnverlichting

Het maatwerk hekwerk is voorzien van uit het zicht aangebrachte computergestuurde led lijnverlichting. Dankzij opdeling in kleine, individueel aanstuurbare segmenten zijn diverse lichteffecten mogelijk, zoals een golvend lichtbeeld.

curve in tracé

Het tracé van circa 115 meter vormt een slinger. Het totale tracé is hierdoor langer, zodat het hellingspercentage lager kon zijn en de helling comfortabel. Daarnaast zijn de stoplichten op het ondergelegen kruispunt voor automobilisten goed zichtbaar omdat er meer ruimte is tussen brug en verkeerslichten. Voor alle weggebruikers is het gekozen tracé daarmee het meest logisch, veilig en aangenaam.

specificaties

aannemer: Dura Vermeer
oplevering: 2018
uitvoeringskosten:

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 72

projectteam

Sam de Koning
Johan Büdgen
Joost Vreugdenhil
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten