fbpx

meet the team: Sietse Cieraad

Hij combineert een technische achtergrond met een academische opleiding en heeft een brede interesse. Sietse Cieraad is een allround ontwerper pur sang.

Wat we bij ipv Delft doen, is een combinatie van architectuur, productvormgeving en civiele techniek. Dat spreekt me aan, juist omdat mijn werkzaamheden heel divers zijn. Het loopt uiteen van een kleine fietsbrug waarbij ik vanaf de eerste schets tot de realisatie betrokken ben, tot tracé-studies voor een nieuwe fietsroute of meedenken over de uitwerking van een beweegbare brug. Soms ben ik projectleider, dan weer senior ontwerper.

totaalproces

Ik vind het leuk om als ontwerper betrokken te zijn bij alle fasen van het ontwerp- en realisatieproces. Van allereerste idee of probleemstelling tot en met opstellen DO en begeleiding bij realisatie. De beweegbare fietsbrug in Rijswijk begon bijvoorbeeld met de vraag hoe de gemeente fietsverkeer kon stimuleren. Vervolgens onderzochten we allerlei opties om de barrière die het Rijn-Schiekanaal vormde te doorbreken. We keken onder meer naar verschillende locaties voor een tunnel, een hoge vaste brug en een beweegbare brug. Uiteindelijk maakten we het ontwerp van de brug die er nu ligt.

complexe projecten

Vooral van projecten met veel stakeholders krijg ik energie. De voetgangersbrug Waalhaven was zo’n project. Een mooie brug die zich onderscheidt door een eenvoudige, ingetogen en functionele vormgeving. Ik heb er veel van geleerd. Dat kwam vooral doordat er veel stakeholders en restricties waren, zoals de aanwezigheid van ondergrondse kabels en leidingen. Er lag een waterkerende dijk waarop niet gebouwd mocht worden, het spoor moest natuurlijk vrij blijven en vereiste een hoge vrije ruimte onder de brug en we wilden dat voetgangers zo min mogelijk hoefden te klimmen. Het resultaat is een U-vormige stalen brug met dragende leuningwerken en een dun dek. Met optimaal materiaalgebruik.

teamwerk

Ook van de passerelle Zwolle kreeg ik veel energie. Ik zat op de stoel van senior ontwerper binnen een groot teamproject. We maakten het ontwerp samen met Karres + Brands, Miebach en Attis. Het ging echt om het samenbrengen van onze kwaliteiten. Dan zie je dat iedereen op een andere manier naar zo’n opgave kijkt, wat heel interessant is.

praktische instelling

De kracht van ipv Delft bij zo’n proces is ons oog voor detail. We detailleren alles zorgvuldig en ontwerpen integraal. Dat komt wellicht doordat een flink aantal van ons praktisch is ingesteld. Voor mij geldt dat ook, ik heb twee rechterhanden en deed voor de TU eerst de HTS. Hoe kun je dingen maakbaar ontwerpen? Dat vraag ik me wel altijd af.

Daarnaast let ik als ontwerper ook erg op de context en randvoorwaarden. Die voorwaarden bepalen het ontwerp en uit de context kun je vaak veel inspiratie halen. Zoals bij de brug Waalhaven bijvoorbeeld, waar de kleur van de brug refereert aan die van zeecontainers en de locatie me op het idee bracht van de brug ook gelijk een uitkijkplatform te maken.