fbpx

index

terug naar kennisblog

waarom nieuw lichtontwerp loont

Voor een prettige leefomgeving is goede verlichting essentieel. Dat geldt voor een woning, maar zeker ook voor de openbare ruimte. Toch kan de huidige openbare verlichting vaak nog best wat aanpassingen gebruiken.  We zetten de eigenschappen van een goed lichtontwerp voor u op een rij.

genuanceerd en interessant
Een doordacht lichtplan geeft een genuanceerd lichtbeeld, een beeld waarbij licht en donker elkaar zodanig afwisselen dat een interessant en aangenaam totaalplaatje ontstaat. Zonder verblindende witte vlekken of donkere, dode hoeken.

lichtontwerp design fietsbrug en voetgangersbrug Hofstraat Landgraaf verlichting nacht

zeer gerichte aanlichting voorkomt strooilicht

lager energieverbruik
Moderne technieken zoals led-verlichting en lichtprojecties verbruiken aanzienlijk minder energie dan de veelal nog gangbare gasontladingslampen. Daarnaast is licht tegenwoordig veel beter te richten, wat ook een energiebesparing oplevert. De energie die nodig is om de verlichting te laten branden wordt immers niet meer gebruikt voor onnodig verlichten.

aanlichting Grote Kerk Den Haag ledverlichting accentueert gotische kenmerken

lichtontwerp accentueert gotische kenmerken Haagse Grote Kerk

minder strooilicht
Dat efficiënt verlichten heeft nog een belangrijk voordeel: minder lichtvervuiling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan openbare verlichting in een woonwijk die alleen op straatniveau/ooghoogte verlicht en niet tegelijkertijd de gevels van woningen tot aan de zolder verlicht.

meer sociale veiligheid
Het spreekt voor zich dat een lichtbeeld zonder donkere of juist veel te fel verlichte plekken ook het gevoel van veiligheid vergroot. Gezichtsherkenning is daarbij uiteraard ook van belang, de verlichting op ooghoogte moet prettig zijn en de juiste lichtkleur hebben.

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van goede lichtontwerpen? Bekijk gerust onze lichtprojecten.

meer informatie?

bel Marion Kresken
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

of stel uw vraag

Wij gebruiken uw gegevens volgens ons privacy statement.

ook interessant:

Thijs Beerkens over verlichting Hotel New York

Eind 2023 is in Rotterdam de externe verlichting van Hotel New York opgeleverd. Een zeer compleet en uitgebreid lichtontwerp met een gelaagd lichtbeeld. Lichtontwerper Thijs Beerkens vertelt er meer over.

projectieverlichting, een uitkomst?!

Mooi aangelichte historische of markante gebouwen kunnen enorm bijdragen aan de beleving van een binnenstad of dorpskern. In dichtbebouwd gebied is het echter vaak niet eenvoudig om een lichtontwerp te realiseren. Projectieverlichting is een relatief nieuwe oplossing, die met name in binnenstedelijk gebied veel mogelijkheden en voordelen biedt.

licht zonder netstroom

Bruggen in het buitengebied zijn vaak helemaal niet of juist heel fel verlicht. En dat terwijl beide opties onwenselijk zijn! Het gebruik van zelfvoorzienende verlichting biedt uitkomst. Verlichting op zonne-energie bijvoorbeeld, maar ook signaleringsverlichting met fotoluminescente materialen. Hoe dat werkt? Lichtarchitect Rob Kruizinga legt het uit.
lichtinval van gang, fietsverkeer en voetverkeer, ontwerp door ipv Delft

waarom nieuw lichtontwerp loont

Voor een prettige leefomgeving is goede verlichting essentieel. Dat geldt voor een woning, maar zeker ook voor de openbare ruimte. Toch kan de huidige openbare verlichting vaak nog best wat aanpassingen gebruiken. We zetten de eigenschappen van een goed lichtontwerp voor u op een rij.
verlichting monument Mauritshuis Den Haag, lichtarchitectuur ipv Delft

monument aanlichten? vijf tips!

Cultureel erfgoed wordt in ons land gekoesterd. Dat is onder meer te zien aan de vele (rijks)monumenten die ’s avonds – vaak letterlijk – baden in het licht. In veel gevallen kan de bestaande verlichting beter, bijvoorbeeld door het accent meer te leggen op de architectonisch interessante kenmerken van een gebouw zodat het monument echt tot zijn recht komt. Vijf aandachtspunten bij het aanlichten van monumenten.