kennisblog
over dit blog
Met kennis kom je verder. Daarom delen we graag onze vakinhoudelijke know-how. Met onze opdrachtgevers, partners en liefhebbers van ons vak.
Zijn er onderwerpen binnen de vakgebieden infrastructuur, lichtarchitectuur of openbare ruimte waarover u graag meer zou willen weten? Stuur ons een mailtje (info@ipvdelft.nl) en wie weet wijden we er binnenkort een item aan op dit kennisblog!
index
infrastructuur
lichtarchitectuur
projectieverlichting, een uitkomst?!
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomMooi aangelichte historische of markante gebouwen kunnen enorm bijdragen aan de beleving van een binnenstad of dorpskern. In dichtbebouwd gebied is het echter vaak niet eenvoudig om een lichtontwerp te realiseren. Projectieverlichting is een relatief nieuwe oplossing, die met name in binnenstedelijk gebied veel mogelijkheden en voordelen biedt.
licht zonder netstroom
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomBruggen in het buitengebied zijn vaak helemaal niet of juist heel fel verlicht. En dat terwijl beide opties onwenselijk zijn! Het gebruik van zelfvoorzienende verlichting biedt uitkomst. Verlichting op zonne-energie bijvoorbeeld, maar ook signaleringsverlichting met fotoluminescente materialen. Hoe dat werkt? Lichtarchitect Rob Kruizinga legt het uit.
waarom nieuw lichtontwerp loont
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomVoor een prettige leefomgeving is goede verlichting essentieel. Dat geldt voor een woning, maar zeker ook voor de openbare ruimte. Toch kan de huidige openbare verlichting vaak nog best wat aanpassingen gebruiken. We zetten de eigenschappen van een goed lichtontwerp voor u op een rij.
monument aanlichten? vijf tips!
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomCultureel erfgoed wordt in ons land gekoesterd. Dat is onder meer te zien aan de vele (rijks)monumenten die ’s avonds – vaak letterlijk – baden in het licht. In veel gevallen kan de bestaande verlichting beter, bijvoorbeeld door het accent meer te leggen op de architectonisch interessante kenmerken van een gebouw zodat het monument echt tot zijn recht komt. Vijf aandachtspunten bij het aanlichten van monumenten.
openbare ruimte
Winie Dijksterhuis over herinrichting pleinen Sliedrecht
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomIn korte tijd is in Sliedrecht de herinrichting van twee pleinen aan winkelstraat de Kerkbuurt gerealiseerd. Winie Dijksterhuis ging aan de slag met twee schetsontwerpen en paste die aan tot de gerealiseerde plannen. In dit interview vertelt ze hoe dat in zijn werk is gegaan.
zwerfafval gescheiden inzamelen?
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomThuis scheiden de meeste Nederlanders het grootste gedeelte van hun afval in verschillende fracties die apart worden ingezameld. Afvalbakken in de openbare ruimte zijn echter vaak nog een vergaarbak voor alle fracties. De afgelopen twee jaar begeleidde ipv Delft eerstejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen bij het onderzoeken en ontwerpen van afvalbakken voor gescheiden inzameling. Wat zijn de dos en don’ts?
van winkel- naar verblijfsgebied
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomHet is inmiddels een bekend probleem in Nederland: toenemende leegstand in winkelgebieden. De aantrekkelijkheid van dergelijke gebieden neemt daarmee flink af. Gerhard Nijenhuis van ipv Delft en Mieke Slingerland van Modernista bepleiten een kleinschaliger inrichting van de openbare ruimte om zo de verandering van winkel- naar verblijfsgebied kracht bij te zetten.
de afvalbak: lijkt simpel, is complex
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomHufterproof maar ook betaalbaar en slank, onopvallend en herkenbaar… Een afvalbak oogt doorgaans eenvoudig, maar de vele eisen die eraan worden gesteld maken het tot een van de meest complexe producten voor de openbare ruimte. We zetten de belangrijkste eisen in willekeurige volgorde voor u op een rij.
drie argumenten voor een buitenstijl
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomEr is in Nederland veel aandacht voor de openbare ruimte. De laatste jaren speelt vooral kostenbeheersing van met name het onderhoud een grote rol. De uitgaven voor vernieuwing zijn beperkt. Toch kan het laten ontwerpen van een buitenstijl juist nu veel doen voor uw openbare ruimte, ook qua kosten.
circulair in de bruggenbouw
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomDe Nederlandse overheid streeft ernaar in 2050 een circulaire economie te hebben, Rijkswaterstaat wil al in 2030 volledig circulair zijn. Mooie idealen, maar wat betekent circulair ontwerpen nou eigenlijk voor de bruggenbouwsector? Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk vertelt onze expert Ronald Rozemeijer hoe wij als ontwerpbureau omgaan met circulair ontwerpen.
Chris Spierings over de kunstwerken van de BPL
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomArchitect Chris Spierings van ipv Delft was de afgelopen acht jaar nauw betrokken bij de BPL. Een enorm project: 26 kilometer autoweg, 39 kunstwerken en diverse (geluids)schermen. Als projectarchitect kent hij alle ins en outs van de bijna veertig brugontwerpen, maar ook van het proces.
bewonersparticipatie, voordelen en valkuilen
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomSteeds vaker worden bewoners en belanghebbenden al in een vroeg stadium bij het ontwerpproces betrokken. Participatie zorgt voor een breder draagvlak en optimaliseert de afstemming van het ontwerp op de wensen van de uiteindelijke gebruikers. Ontwerper Marion Kresken vertelt over onze ervaringen en de voordelen én valkuilen van participatie.
Chris Wattel over de beweegbare brug voor Urk
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomArchitect Chris Wattel ontwierp de beweegbare Michiel de Ruyterbrug. In dit interview vertelt hij hoe de opdracht tot stand kwam, waarom hij voor een beweegbare brug heeft gekozen en waar de uitdaging ligt.
Joost Vreugdenhil over fietsbrug Onderbanken
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomIr Joost Vreugdenhil, ontwerper en projectleider van een scala aan bruggenprojecten, ontwierp de 188 meter lange fietsbrug Onderbanken. In dit interview vertelt hij hoe de opdracht tot stand kwam, waar hij het meest trots op is en hoe de samenwerking met kunstenares Marijke de Goey is bevallen.