fbpx

index

terug naar kennisblog

monument aanlichten? vijf tips!

Cultureel erfgoed wordt in ons land gekoesterd. Dat is onder meer te zien aan de vele (rijks)monumenten die ’s avonds – vaak letterlijk – baden in het licht. In veel gevallen kan de bestaande verlichting beter, bijvoorbeeld door het accent meer te leggen op de architectonisch interessante kenmerken van een gebouw zodat het monument echt tot zijn recht komt. Vijf aandachtspunten bij het aanlichten van monumenten.

1. stem golflengtes af
Voor een geslaagde aanlichting, moeten de golflengtes van de lichtbron in elk geval deels overeenkomen met die van het bouwmateriaal van de gevel(s). Dit zorgt voor een zo natuurlijk mogelijk lichtbeeld. Wanneer het spectrum van lichtbron en gevelmateriaal niet deels overeenkomt, levert dat een onnatuurlijk en onaantrekkelijk beeld op.

RDM.31_032_verlichting-De-Hef-rotterdam-ipvDelft

De Hef: groen lichtfilter benadrukt ook ’s nachts de kleur van het staalwerk

2. stem lichtsterktes af
Een juiste verhouding tussen de lichtsterktes is erg belangrijk. Bij te grote verschillen ontstaat geen spel van licht en donker, maar krijg je zwarte gaten gecombineerd met plekken die zo fel verlicht zijn dat het pijn doet aan de ogen. Een combinatie van invullicht en accentverlichting werkt vaak goed.

MSL.01_MG_3251-2-B-aanlichting-monument-Maassluis-ipvDelft

monumentaal gemaal in Maassluis

3. maak aanpassingen omkeerbaar
Monumentenzorg eist dat alle aanpassingen die nodig zijn voor montage van de verlichting omkeerbaar zijn. Het monument moet weer in originele staat te brengen zijn. Dit vereist onder andere extra zorgvuldige detaillering.

4. sluit risico’s uit
Mede met het oog op bovenstaand punt, is het erg belangrijk dat er tijdens de uitvoering niets aan het toeval wordt overgelaten. Leg montage en logistiek tot in het kleinste detail vast om zo elk risico uit te sluiten. Waar loopt de bekabeling precies en hoe is de bevestiging? Kan de installateur de plek waar het armatuur moet komen goed bereiken?

DHG.26_MG_7098-2-aanlichting-Mauritshuis-ipvDelft

doordacht lintplan zorgt voor realistisch en genuanceerd nachtbeeld

5. integreer armaturen
’s Avonds is de verlichting nodig om het monument tot zijn recht te laten komen, overdag niet. Armaturen, uithouders of bekabeling moeten dan dus het liefst niet opvallen. Met de miniaturisering door gebruik van ledverlichting is dat steeds beter mogelijk.Dus werk bekabeling netjes weg en geef het armatuur bijvoorbeeld dezelfde kleur als de achtergrond.

meer informatie?

bel Thijs Beerkens:
015 750 25 75

of stel uw vraag

Wij gebruiken uw gegevens volgens ons privacy statement.

ook interessant:

Thijs Beerkens over verlichting Hotel New York

Eind 2023 is in Rotterdam de externe verlichting van Hotel New York opgeleverd. Een zeer compleet en uitgebreid lichtontwerp met een gelaagd lichtbeeld. Lichtontwerper Thijs Beerkens vertelt er meer over.

projectieverlichting, een uitkomst?!

Mooi aangelichte historische of markante gebouwen kunnen enorm bijdragen aan de beleving van een binnenstad of dorpskern. In dichtbebouwd gebied is het echter vaak niet eenvoudig om een lichtontwerp te realiseren. Projectieverlichting is een relatief nieuwe oplossing, die met name in binnenstedelijk gebied veel mogelijkheden en voordelen biedt.

licht zonder netstroom

Bruggen in het buitengebied zijn vaak helemaal niet of juist heel fel verlicht. En dat terwijl beide opties onwenselijk zijn! Het gebruik van zelfvoorzienende verlichting biedt uitkomst. Verlichting op zonne-energie bijvoorbeeld, maar ook signaleringsverlichting met fotoluminescente materialen. Hoe dat werkt? Lichtarchitect Rob Kruizinga legt het uit.
lichtinval van gang, fietsverkeer en voetverkeer, ontwerp door ipv Delft

waarom nieuw lichtontwerp loont

Voor een prettige leefomgeving is goede verlichting essentieel. Dat geldt voor een woning, maar zeker ook voor de openbare ruimte. Toch kan de huidige openbare verlichting vaak nog best wat aanpassingen gebruiken. We zetten de eigenschappen van een goed lichtontwerp voor u op een rij.
verlichting monument Mauritshuis Den Haag, lichtarchitectuur ipv Delft

monument aanlichten? vijf tips!

Cultureel erfgoed wordt in ons land gekoesterd. Dat is onder meer te zien aan de vele (rijks)monumenten die ’s avonds – vaak letterlijk – baden in het licht. In veel gevallen kan de bestaande verlichting beter, bijvoorbeeld door het accent meer te leggen op de architectonisch interessante kenmerken van een gebouw zodat het monument echt tot zijn recht komt. Vijf aandachtspunten bij het aanlichten van monumenten.