fbpx

lichtplan Maassluis

sfeernota

De gemeente Maassluis wilde de openbare ruimte in de historische binnenstad aantrekkelijker maken en vroeg Pro+ en Mikana Openbare Verlichting een sfeernota voor het gebied op te stellen. Wij werkten die vervolgens uit tot een concreet lichtontwerp. De sfeernota beschrijft mogelijke verbeteringen van de openbare ruimte in heel Maassluis. Inmiddels is de kern van het historische centrum (de rechthoek Stadhuiskade, Noordvliet, P.C. Hooftlaan en Zuidvliet) daadwerkelijk aangepakt. Hier is de openbare ruimte aangepakt en het lichtplan uitgevoerd.

blauw accent

Kern van het lichtplan is de illuminatie van karakteristieke panden, sluizen, bruggen en beelden. Per object verschillen de armaturen en wijze van aanlichten, maar het accent ligt altijd op de architectonische en/of historische karakteristieke elementen, zoals een trapgevel of een boog in de hameipoort van een brug.  De onderzijde van bruggen is voorzien van blauwe ledverlichting om de relatie met het water ’s nachts zichtbaar te maken. Ook bij de aanlichting van de elektrische rioolbemaling en de Wateringsche en Monstersche sluis komt dit blauwe licht terug.

inpassing

We bedachten het beoogde eindbeeld op papier en voerden daarna lichtproeven uit om het plan in de praktijk te testen. De uitwerking richtte zich vooral op de inpassing van de benodigde lichtbronnen in het straatbeeld. De monumentale waarde van de panden en objecten moest uiteraard ongeschonden blijven, wat veel maatwerk oplossingen vroeg, zoals uithouders en behuizing voor de diverse armaturen.

specificaties

partners: Industrielicht
oplevering: 2014
uitvoeringskosten: € 171.000,-

meer informatie?

bel Winie Dijksterhuis:
015 750 25 77

projectteam

Rob Kruizinga
Winie Dijksterhuis

vergelijkbare projecten