verlichting Rotterdamse ‘Hef’

monument

Stadsicoon De Hef, een buiten gebruik geraakte monumentale stalen spoorbrug tussen het Noordereiland en de wijk Feijenoord, is in 2017 volledig gerestaureerd. Wij werden gevraagd een lichtontwerp voor de in oude glorie herstelde brug te maken.

lichtfilter

Dankzij het lichtontwerp is het Rotterdamse icoon ook ’s nachts duidelijk zichtbaar. Toepassing van een specifiek gekozen groen lichtfilter zorgt er bovendien voor dat de herkenbare mosgroene kleur van de brug ’s nachts hetzelfde is als overdag. Het ontwerp benadrukt verder de complexiteit en constructieve schoonheid van de spoorbrug, die officieel de Koningshavenbrug heet.

ingetogen lichtniveau

De brug wordt van binnenuit aangelicht met ruim 350 energiezuinige spotjes. Het licht is per lichtbron zorgvuldig afgepast en gericht, zodat het licht alleen daar komt waar het nodig is. Door ieder vakwerksegment van de spoorbrug op identieke wijze aan te lichten, ontstaat een rustig beeld. Het lichtniveau is bewust ingetogen gekozen, zodat het beeld van de brug ook in de weerspiegeling op het donkere water zichtbaar blijft.

dynamische verlichting

De computergestuurde gesegmenteerde verlichting biedt mogelijkheden voor dynamische verlichtingseffecten. Tijdens de openingsshow kregen aanwezigen al een voorproefje te zien van de vele mogelijkheden. Inmiddels lijkt het elke avond om 22:00 en 23:00 uur of er een trein over de brug rijdt, doordat het licht dan in hoog tempo in opeenvolgende segmenten uit gaat en weer aan.

simulaties

Bijzonder is dat de ontwerpers de gehele brug in 3D gemodelleerd hebben. Zo kon het lichtontwerp uitvoerig getest en verfijnd worden. Daarnaast voerde het ontwerpbureau ook lichtproeven uit op de hef van de brug toen deze voor onderhoud op de kant lag.

meer informatie?

bel Rob Kruizinga:
015 750 25 72

projectteam

Rob Kruizinga
Sietse Cieraad
Sam de Koning

bekijk de film hier

vergelijkbare projecten