fbpx

lichtplan verlichting Mauritshuis

nieuwe verlichting

De gemeente Den Haag vroeg ons het lichtplan te maken voor de verlichting van de gevels rond het Plein. Onderdeel van dit lichtplan, dat tot stand kwam in nauw overleg met betrokkenen, was de aanlichting van het Mauritshuis. Vanwege de heropening van het museum in juni 2014, is de verlichting van het Mauritshuis als eerste gerealiseerd.

speling met licht

Het lichtontwerp zorgt ervoor dat het Mauritshuis er ’s avonds net zo uitziet als overdag. Door te spelen met de hoeveelheid licht die op de verschillende elementen van de gevels komt, ontstaat reliëf. Zo is de timpaan het felst verlicht en springen de kolommen er visueel uit.

Er zijn slechts 5 projectoren gebruikt en de verlichting is zeer gericht, waardoor er geen lichthinder of strooilicht is. Dit was mogelijk dankzij de projectietechniek van het Zwitserse bedrijf Opticalight. Voor iedere lichtbron maakten zij een zeer precies filter met een tekening van het gebouwaanzicht erop. De hoeveelheid licht die het filter doorlaat is exact afgestemd op de gewenste verlichting van de gevel. Ter plekke van de ramen laat het filter geen licht door, op andere plekken alles of een gedeelte.

samenwerking

We maakten het lichtplan samen met lichtontwerper Hans Wolff, die verantwoordelijk was voor de gehele interieurverlichting van het museum.

specificaties

uitvoeringskosten: € 60.000
oplevering: 2014

meer informatie?

bel Winie Dijksterhuis:
015 750 25 77

projectteam

Rob Kruizinga
Winie Dijksterhuis

vergelijkbare projecten