fbpx

index

terug naar kennisblog

wat kost een brug ?

Het plan een brug te bouwen ontstaat vanuit een behoefte. Daarna volgt de vraag: wat kost een brug eigenlijk? Het is een van de vragen die ons keer op keer gesteld wordt. Hoog tijd dus om hem te beantwoorden!

richtprijs bruggen

Voor fiets- en voetgangersbruggen tot circa 30 meter overspanning gelden ruwweg de volgende richtprijzen (prijspeil 2019):
simpele brug – € 1500,- tot € 1800,- per m2
gemiddelde brug  – € 1800,- tot € 2500,- per m2
brug met hoog ambitieniveau of complexe constructie – vanaf € 2500,- per m2

kosten grafiek blog 4000euro 300m2

prijs per m2 uitgezet tegen het totaal aantal m2

Bovenstaand schema toont een aantal voorbeeldprojecten per prijscategorie, om een beeld te geven van hoe zo’n simpele of complexe brug er dan uit kan zien.

Kan het echt niet goedkoper? Natuurlijk wel. Een vlonderbrug zonder hekwerk kost uiteraard een stuk minder. En ook een kleine verkeersbrug met eenvoudige standaard prefab betonnen liggers is te realiseren voor minder dan 1000 euro per m2. Doordat een verkeersbrug breder is dan een fietsbrug, tellen de relatief hoge kosten voor leuningen en landhoofden minder zwaar mee per m2 brugoppervlak.

budgetbrug; standaardbrug met bijzonder hekwerk

Bij een krap budget ontwerpen we vaak een standaardbrug met een speciaal ontworpen hekwerk. Zo krijgt de opdrachtgever een maatwerk brug voor een relatief lage prijs. Voor een kleine brug zal in dergelijke gevallen ongeveer 15 tot 20 procent van de totale ontwerp- en engineeringskosten gaan naar de vormgeving van de brugranden en leuningen.

Ter illustratie: de kosten van een hekwerk voor een fiets- en voetgangersbrug tot circa 15 meter overspanning per strekkende meter:
standaard hekwerk: 300 euro per m1
bijzonder hekwerk: 450 euro per m1
lasergesneden hekwerk uit staalplaat: 600 euro per m1

fiets- en verkeersbrug over de Reest 's avonds, ymago lichtmasten op de hoeken, brugontwerp door ipv Delft

standaard hekwerk, brug over de Reest


brug Pijnacker bijzonder hekwerk uit staal voor UHSB standaardbrug

gemiddeld hekwerk, UHSB brug Pijnacker


verkeersburg Alphen a/d Rijn, kunststof wegdek, karakteristieke afbeelding plaatstaal brugontwerp

lasergesneden hekwerk, brug Amerikalaan Alphen a/d Rijn

De meerprijs van vormgeving komt voor het hekwerk dus op zo’n 150 – 300 euro per strekkende meter.

ontwerpkosten bruggen

In het algemeen beslaan de ontwerpkosten van een brug vijf tot tien procent van de totale uitvoeringskosten. Bij kleine projecten zal het percentage meer richting de tien procent uitvallen, bij grote projecten meer richting de vijf procent.

invloed op uitvoeringskosten brug

Er zijn bijzonder veel aspecten die invloed hebben op de uiteindelijke kosten. De complexiteit van het ontwerp, de materiaalkeuze, de wijze van uitvoeren, productie, logistiek, onderhoud, grondwerk et cetera. Met name de voorbereidingsfase is cruciaal voor de uitvoeringskosten. Een uitgekiend ontwerp kost minder, maar is wat meer werk in de voorbereiding. Dit betaalt zich echter terug.

Benieuwd naar hoe u in de voorbereidingsfase de kosten positief kunt beïnvloeden? Hou ons blog in de gaten, binnenkort schrijven we over kostenbesparing.

meer over kosten van bruggen?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

of stel uw vraag

Wij gebruiken uw gegevens volgens ons privacy statement.

Wat kosten bruggen in woonwijken?
22 bruggen inclusief de kosten

ipv Delft inspiratieboek Bruggen in woonwijken

ook interessant:

houten liggers van viaductbehoutipvDelft

Heeft hergebruik de toekomst?

Hergebruik is binnen de GWW-sector sterk in opkomst. Toch is het nog verre van mainstream. Wat kan al wel en wat nog niet? Onze duurzaamheidsexpert Ronald Rozemeijer vertelt.
schets constructieprincipe extradosed brug

drie minder bekende constructieprincipes

Naast de meer bekende brugtypes die we behandelden in het blog-item 'veelgebruikte constructieprincipes voor bruggen', zijn er nog vele andere constructieprincipes toe te passen. Hier drie 'minder bekende' brugtypes die wij graag ontwerpen.
onderaanzicht busbrug Zwolle stalen kokerligger houten lamellenipv Delft Beratende-Ingenieure

interview met Gerhard Nijenhuis

Ipv Delft bestaat 25 jaar. Daarom een interview met oprichter Gerhard Nijenhuis over de oorsprong van het bureau, haar bestaansrecht en de mijlpalen van de afgelopen kwart eeuw.
schets boogbrug constructieprincipe

veelgebruikte constructieprincipes voor bruggen

Welke constructieprincipes passen we zoal toe bij onze bruggen? In dit item vertellen we over de eigenschappen van de meest gebruikte constructieprincipes voor bruggen. Voor- en nadelen, ontwerpvrijheid en praktijkvoorbeelden komen aan bod.

circulair in de bruggenbouw

De Nederlandse overheid streeft ernaar in 2050 een circulaire economie te hebben, Rijkswaterstaat wil al in 2030 volledig circulair zijn. Mooie idealen, maar wat betekent circulair ontwerpen nou eigenlijk voor de bruggenbouwsector? Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk vertelt onze expert Ronald Rozemeijer hoe wij als ontwerpbureau omgaan met circulair ontwerpen.