fbpx

index

terug naar kennisblog

van winkel- naar verblijfsgebied

Het is inmiddels een bekend probleem in Nederland: toenemende leegstand in winkelgebieden. De aantrekkelijkheid van dergelijke gebieden neemt daarmee flink af. Gerhard Nijenhuis van ipv Delft en Mieke Slingerland van Modernista bepleiten een kleinschaliger inrichting van de openbare ruimte om zo de verandering van winkel- naar verblijfsgebied kracht bij te zetten. Een interview in drie vragen.

zijn leeglopende winkelgebieden nog te redden?
‘Wellicht niet allemaal, maar wij denken dat er zeker mogelijkheden zijn. Je kunt een voormalig winkelgebied bijvoorbeeld meer een verblijfsfunctie geven. Dat vraagt dan om een kleinschalig en gezellig ingericht gebied met horeca en zitgelegenheid. Een plek waar je onder het genot van een ijsje wil bijpraten met je vrienden. Met meubilair kun je het karakter van een gebied voor een deel veranderen. Idealiter zou je ook stedenbouwkundige veranderingen moeten doorvoeren. Werken, wonen en ontspannen meer in elkaar vlechten. Met inrichting kun je alvast enkele quick wins behalen.’

groen en zitgelegenheid op Nieuwe Markt in Roosendaal

groen en zitgelegenheid op Nieuwe Markt in Roosendaal

Wat verstaan jullie onder kleinschalig en gezellig ingericht?
‘Dan moet je denken aan een binnenstedelijke uitstraling, of zelfs die van een huiskamer. Overzichtelijke straten en pleinen waarin je de menselijke maat terugziet. Ingericht met het oog op voetgangers. Een lage lichtpunthoogte draagt hieraan bij, maar ook comfortabel meubilair dat mensen uitnodigt langer in het gebied te verblijven. En vergeet groen niet.’

stoer robuust en sfeervol armatuur voor openbare ruimten, Capelle aan de IJssel

combinatie Linea en Lampenkap in Capelle a/d IJssel

hebben jullie een concreet voorbeeld?
‘We zien dat de combinatie van het Lampenkap-armatuur en meubilair uit de Linea lijn veel wordt toegepast in dit soort situaties en dat de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte daardoor flink verbetert. Kijk maar naar het Stadsplein in Capelle a/d IJssel, of  het centrum van Ede. De Lampenkap is letterlijk een outdoor-versie van de traditionele lampenkap, wat ons betreft hét icoon voor huiselijkheid. En het Linea-meubilair heeft houten bekleding en een comfortabele zit. Bovendien is de meubilairlijn vrij uitgebreid, er zijn bijvoorbeeld ook lounge-stoelen verkrijgbaar. Zo kunnen opdrachtgevers naar wens mixen en matchen, precies zoals bij een huiskamer.’

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

of stel uw vraag

Wij gebruiken uw gegevens volgens ons privacy statement.

ook interessant:

onderaanzicht busbrug Zwolle stalen kokerligger houten lamellenipv Delft Beratende-Ingenieure

interview met Gerhard Nijenhuis

Ipv Delft bestaat 25 jaar. Daarom een interview met oprichter Gerhard Nijenhuis over de oorsprong van het bureau, haar bestaansrecht en de mijlpalen van de afgelopen kwart eeuw.
SLI.02_artist-impression-herinrichting-Merwedeplein-Kerkbuurt-Sliedrecht-ipvDelft-1

Winie Dijksterhuis over herinrichting pleinen Sliedrecht

In korte tijd is in Sliedrecht de herinrichting van twee pleinen aan winkelstraat de Kerkbuurt gerealiseerd. Winie Dijksterhuis ging aan de slag met twee schetsontwerpen en paste die aan tot de gerealiseerde plannen. In dit interview vertelt ze hoe dat in zijn werk is gegaan.

zwerfafval gescheiden inzamelen?

Thuis scheiden de meeste Nederlanders het grootste gedeelte van hun afval in verschillende fracties die apart worden ingezameld. Afvalbakken in de openbare ruimte zijn echter vaak nog een vergaarbak voor alle fracties. De afgelopen twee jaar begeleidde ipv Delft eerstejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen bij het onderzoeken en ontwerpen van afvalbakken voor gescheiden inzameling. Wat zijn de dos en don'ts?

van winkel- naar verblijfsgebied

Het is inmiddels een bekend probleem in Nederland: toenemende leegstand in winkelgebieden. De aantrekkelijkheid van dergelijke gebieden neemt daarmee flink af. Gerhard Nijenhuis van ipv Delft en Mieke Slingerland van Modernista bepleiten een kleinschaliger inrichting van de openbare ruimte om zo de verandering van winkel- naar verblijfsgebied kracht bij te zetten.
gebruiksvriendelijke afvalbakken Rotterdam met Rotterdamse uitstraling in stad

de afvalbak: lijkt simpel, is complex

Hufterproof maar ook betaalbaar en slank, onopvallend en herkenbaar... Een afvalbak oogt doorgaans eenvoudig, maar de vele eisen die eraan worden gesteld maken het tot een van de meest complexe producten voor de openbare ruimte. We zetten de belangrijkste eisen in willekeurige volgorde voor u op een rij.