fbpx

nieuws

ontwerpstudie vervangingsopgave Belgische bruggen

Veel bruggen in Vlaanderen zijn binnenkort aan vervanging toe. De Vlaamse overheid heeft zo’n veertig bruggen geselecteerd die rond 2030 vervangen moeten zijn. De maatschap ‘Bruggenbouwer’ (Arcadis, SBE en Tractebel) kreeg onlangs opdracht deze vervangingsopgave voor te bereiden. Wij zijn als bruggenspecialist door de maatschap ingeschakeld om gezamenlijk tot een handboek ruimtelijke kwaliteit te komen voor de nieuwe kunstwerken. Het gaat om een breed scala aan vaste bruggen die allen in beheer zijn bij de Vlaamse overheid.

Het beoogde handboek ruimtelijke kwaliteit zal inzicht bieden in de verschillende categorieën bruggen en kader geven voor het ontwerp van de nieuwe kunstwerken. Doel is om een overkoepelende beeldtaal toe te passen en daarbinnen tegelijkertijd ruimte te houden voor uitzonderingen, zoals bruggen die vanwege hun locatie vragen om een hoger ambitieniveau.

ander nieuws over infra-projecten:

13 jaar later: brug Auke Vleerstraat

Na dertien jaar nog altijd prachtig: de fietsbrug Auke Vleerstraat in Enschede. Ontworpen als comfortabele en veilige route voor fietsers om de ondergelegen weg te kruisen, ontwierpen we het 427 meter lange tracé zoveel mogelijk tussen bestaande bomen door. Aan beide zijden begint het fietspad op grondlichamen, die overgaan in een betonnen brug van 280 meter. Het prefab dek bestaat uit slechts veertien brugdelen, die ook nog eens identiek zijn.

mijnspoorbruggen Hoensbroek in gebruik

In Hoensbroek (gemeente Heerlen) zijn twee nieuwe fietsbruggen in gebruik genomen. De bruggen liggen op het tracé van de voormalige mijnspoorlijn en het ontwerp refereert op verschillende manieren aan de historie van de lokale mijnbouw. We verwerkten onder meer oude mijnpenningen in het brugdek.

groen licht voor knooppunt R0xA201 Brussel

De omgevingsvergunning is verleend voor de herinrichting van knooppunt R0xA201 bij Brussels Airport. Dit betekent dat het consortium SPI.RO aan de slag gaat met de realisatie van de door ons ontworpen kunstwerken. De huidige turbineknoop wordt straks een single point interchange (SPI). Dit relatief nieuwe type knooppunt zorgt voor een betere doorstroom en vereist aanzienlijk minder ruimte.

geslaagd weekend

Afgelopen weekend was het ipv Delft team op Schiermonnikoog. Niet voor een project, maar ter ontspanning en inspiratie. Dat is goed gelukt! Het was een relaxed weekend met een divers programma: wadlopen, wildplukken en zonsondergang bewonderen, maar ook filosoferen over onder meer natuur versus cultuur.

index