fbpx

fietsbrug Heerhugowaard

beperkte ruimte

De gemeente Heerhugowaard gaf opdracht voor een fietsbrug over de Westerweg ter verbetering van de aansluiting tussen nieuwbouwwijk Broekhorn en het station en de stad. Met name de beperkte beschikbare ruimte stelde ons voor een grote uitdaging. We voerden daarom eerst een variantenstudie uit om te bekijken of een brug hier haalbaar was.

inpassingspuzzel opgelost

Dankzij de keuze voor in het werk gestort beton is de brug zo goed als onderhoudsvrij, constructief efficiënt en zo slank en transparant mogelijk. Op de overgang met het prefab UHSB brugdeel na heeft de brug geen onderhoudsgevoelige voegovergangen. Het in één keer storten van de lange haarspeldbochten maakte de uitkragende bochten mogelijk met een relatief geringe dekhoogte.

Door de iets schuine plaatsing – onderaan zijn de buizen in twee rijen geplaatst, bovenaan eindigen ze op één lijn – veranderen transparantie en verschijning van het hekwerk terwijl je er overheen fiets of onderdoor rijdt. Mede dankzij dit transparante hekwerk zijn de bedrijven aan de oostkant van de N242 vanaf de weg goed zichtbaar.

Verder is het voor bruggebruikers prettig dat de openingen in het hekwerk klein zijn. De brug ligt vrij dicht op de N242 en overbrugt zowel water als een drukke provinciale weg, dus een gevoel van veiligheid is voor hen erg belangrijk.

specificaties brug

afmetingen: l=150 m | b=3,5 m
uitvoeringskosten: € 1.700.000
oplevering: 2014

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Teun Teeuwisse
Johan Büdgen
Maurits Lopes Cardozo
Sietse Cieraad

vergelijkbare projecten