fbpx

brug Amerikalaan Alphen a/d Rijn

rietkragen hekwerk

Deze eenvoudige fiets- en voetgangersbrug is een schoolvoorbeeld van hoe een bijzonder hekwerk kan zorgen voor een unieke, karaktervolle brug. Vanaf het begin stond de gemeente een brug met rietkragen voor ogen en die hebben ze ook gekregen, inclusief lisdoddes en rietgorsen.

uitdaging

Het ontwerpproces begon met het in kaart brengen van de mogelijkheden, zowel qua te gebruiken techniek (een hekwerk uit strippenstaal, van gietwerk of uit plaatsnijwerk) als uitstraling (van abstract tot figuratief). Samen met de gemeente werd op basis van beeld en kosten gekozen voor een hekwerk uit plaatstaal. Het ontwerp is opgebouwd uit vijf verschillende panelen, waarbij naast het basispatroon ook een eindplaat is ontworpen en drie variaties met onder meer de lisdodde en de rietgors erin verwerkt. Met name de verdeling en breedte van openingen en strippen in combinatie met de esthetiek vormde een constructieve en productietechnische uitdaging.

logistiek

De 17 meter lange stalen brug met kunststof dek is in zijn geheel, inclusief gemonteerde modulaire hekwerken, naar de locatie vervoerd. De productie was in handen van Haasnoot. De brug vormt voor langzaam verkeer een van de toegangen tot nieuwbouwwijk Zwanebloem.

specificaties brug

afmetingen: l=17 m | b=4,5 m
uitvoeringskosten: € 84.350
oplevering: 2015

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

ontwerper ondernemer bruggenontwerper Gerhard Nijenhuis

projectteam

Joost Vreugdenhil
Gerhard Nijenhuis

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten