fbpx

brug Boschpoort Maastricht

vrije overspanning

Voor de Maastrichtse wijk Boschpoort ontwierp ipv Delft een opvallende stalen voetgangersbrug over het voedingskanaal. De gehele watergang moest vrij blijven van steunpunten.

X-vormig steunpunt

Het X-vormige steunpunt plaatsten we direct naast het laaggelegen voetpad dat langs het kanaal ligt. Hierdoor wordt de overspanning in twee delen gesplitst: een kort stuk dat eenzijdig is ingeklemd en een lang deel dat bestaat uit een rollend opgelegde vierendeelligger in lensvorm. Veel aandacht is uitgegaan naar de detaillering. Zo zijn de assen zichtbaar die op de scharnierpunten de verschillende constructieonderdelen bijeen houden. Verder ligt het troggendek los van zowel hekwerk als randligger, waardoor vuil- en wateropeenhoping worden voorkomen. De hekwerken zijn bewust eenvoudig vormgegeven, om goed aan te sluiten bij het transparante, slanke uiterlijk van de voetgangersbrug. Ze bestaan uit gesneden stalen balusters en spankabels en lopen in een simpelere uitvoering door op de trappen.

brugontwerp, aanbesteding en productie

ipv Delft maakte het ontwerp voor de brug Boschpoort in Maastricht en begeleidde daarnaast zowel aanbesteding als productie.

specificaties voetbrug

afmetingen: l=42 m | b=3 m | Δh=3 m
uitvoeringskosten: € 319.500
oplevering: 2007

projectteam

Adriaan kok
Bas Wallert

vergelijkbare projecten