fbpx

bruggen Rietveldpark Rotterdam

27 kunstwerken

Voor de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande ontwierpen we een familie van 27 bruggen en steigers, variërend van kleine (vis)steigers tot fiets- en voetgangersbruggen. De langste brug is 93 meter. Alle bruggen liggen in het Rietveldpark, een langgerekt, waterrijk park vol eilanden en fiets- en wandelroutes dat zich onder hoogspanningsmasten bevindt.

boogbrug

De bruggen zijn grofweg in te delen in boogbruggen en vlakke bruggen. Op de doorgaande fiets- en wandelroutes in de lengterichting van het park liggen boogbruggen en ook de dwarsbruggen die het park doorkruisen zijn uitgevoerd als boogbruggen. De vlakke bruggen ontsluiten de eilanden.

Op basis van de situatie is gekozen voor bruggen die een moderne uitvoering combineren met een klassieke, romantische boogvorm. De verticale elementen van de stalen boogbruggen (balusters, dwarsspanten en de verticale elementen van de vierendeelliger) liggen allemaal in elkaars verlengde, waardoor een mooi, evenwichtig beeld ontstaat.

electriciteit

Vanwege de ligging onder hoogspanningsmasten, was aarding van de bruggen noodzakelijk. Zo moesten de gekoppelde, zes meter lange stalen buizen die de handregels vormen onderling verbonden zijn. Normaal vormt een extern kabeltje (een zogenaamde lits) deze verbinding, maar hier ontwierpen we een speciaal schuifcontact dat in de binnenkant van de buiseinden is verwerkt.

modulair ontwerp

Vanwege de grote hoeveelheid verschillende bruggen in het Rietveldpark in Nesselande kozen we voor een modulair ontwerp. Zo zien de bruggen er hetzelfde uit, onafhankelijk van hun lengte.

Alle toegangsbruggen zijn voorzien van een rooster, omdat het eilandengebied verboden is voor honden.

specificaties

afmetingen type 1: l=20-95 m | b=4,2 m
afmetingen type 2: l=16-20 m | b=3,6-4,2 m
afmetingen type 3: l=12-50 m | b=1,2-2,5 m
uitvoeringskosten: € 4.771.498
oplevering: 2006

projectteam

Adriaan Kok

vergelijkbare projecten