fbpx

duurzame bruggen Amersfoort

pilot vervanging bruggen

Hoe kunnen we bestaande bruggen op zo duurzaam mogelijke wijze vervangen? Met die vraag kwam de gemeente Amersfoort. Als pilot project binnen de gemeente richtten we ons op de vervanging van zes bestaande houten fiets- en voetgangersbruggen, verspreid door de hele stad. In overleg met een scala aan vertegenwoordigers van verschillende disciplines (o.a. beheer, uitvoering, communicatie en duurzaamheid) maakten we gezamenlijk een Programma van Eisen. De eerste vraag die we daarbij stelden was: is hier een brug nodig? Dit leidde tot het besluit dat van de zes bruggen maar vier daadwerkelijk vervangen moesten worden door een nieuwe brug. Eén brug werd zodanig weinig gebruikt dat een nieuwe niet nodig was en een andere brug kon net zo goed een duiker worden.

hergebruik centraal

Hergebruik van materialen speelt een belangrijke rol bij de vier nieuwe bruggen. Zo wordt de constructie van één brug volledig vervaardigd uit gerecycled hout. Een andere brug krijgt een dek van planken afkomstig uit de oude bruggen en bij drie van de vier bruggen worden tweedehands stalen liggers gebruikt. In het bestek is een marge aangegeven voor de afmetingen van de staalprofielen om flexibiliteit voor de inkoop te bieden en de beoogde slankheid te kunnen waarborgen.

duurzaam materiaalgebruik

Niet alle gebruikte materialen zijn tweedehands. Bij de nieuwe materialen is echter wel zoveel mogelijk gekozen voor duurzame materialen. Zo bestaat de taludbekleding onder de bruggen uit cementarme grastegels met een bijzonder lage CO2-footprint en hebben twee nieuwe bruggen een dek van UHSB dekdelen. Deze zijn modulair en losneembaar en vanwege de zeer lange levensduur in de toekomst ook opnieuw te gebruiken.

hekwerken

Om de duurzame bruggen goed te laten aansluiten bij de bestaande bruggen in hun omgeving, heeft elke brug een ander hekwerk dat overeenkomt met wat er in de betreffende omgeving qua hekwerken aanwezig is. Het hekwerk voor de Prins Willem III brug is speciaal voor deze brug ontworpen en refereert aan de nabijgelegen kazerne.

specificaties

uitvoering: Damsteegt bv
aantal: vier fiets- en voetgangersbruggen
oplevering: 2019-
afmetingen: l=12 m | b=2,5 m tot l=19 m | b=5,8 m

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Marion Kresken
Ronald Rozemeijer

folder circulair bruggensysteem

ipv Delft folder Circulair bruggensysteem i.s.m Knipscheer

vergelijkbare projecten