fbpx

fietsbrug Baardwijkse Overlaat

ontwerp snelfietsroute

Als onderdeel van het project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) maakten we het ontwerp voor een fietsbrug door de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Waalwijk.

spoorbrug ontwikkeld tot fietsbrug

De brug ligt op het tracé van de voormalige Halvezolenlijn. In 1885 werd hier tussen Drunen en Waalwijk een ruim 885 meter lange spoorbrug door de Baardwijkse Overlaat gerealiseerd. Van die spoorbrug zijn anno 2018 nog drie stukken in tact, de rest van de spoorbrug is lang geleden al vervangen door een dijk. Momenteel voert een fietspad over zowel dijk als spoorbruggen. De breedte van de spoorbruggen is echter niet voldoende voor de beoogde snelfietsroute. Ook de cultuurhistorische waarde van zowel het spoortracé als het overloopgebied zelf komen niet tot hun recht. Reden voor de provincie om een prijsvraag uit te schrijven voor het ontwerp van een nieuwe fietsbrug. Ons brugontwerp werd verkozen tot winnaar.

hergebruik steunpunten

We ontwierpen een nieuwe fietsbrug direct naast de bestaande spoorbruggen. Omdat bij aanleg van de Halvezolenlijn rekening werd gehouden met een toekomstige verdubbeling van het spoor, zijn de bestaande steunpunten van de historische spoorbrug breed genoeg om ook de nieuwe fietsbrug te ondersteunen. Over een groot deel van de route wordt de bestaande dijk afgegraven. De restanten van de historische steunpunten worden daarbij blootgelegd. De drie stalen spoorbruggen blijven behouden en zijn zowel vanaf de fietsbrug als een nieuwe wandelroute op maaiveld bereikbaar.

ecologisch ontwerp

De fietsbrug is zo transparant mogelijk ontworpen, met een slank hekwerk en langs de randen een dek van stalen roosters. Gebruikers hebben zo ruim zicht op de Baardwijkse Overlaat. Tegelijkertijd komt er ook voldoende licht en lucht bij de ondergelegen groenzone die vrijkomt na het afgraven van de dijk.

specificaties

afmetingen: l=166 m, 332 m, 16,6 m en 49,8 m | b=5,1 m (3x) en 6,15 m (1x)
status: ontwerp gereed, aanbesteding nadert (2019)

meer informatie?

Sietse Cieraad

015 750 25 78

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

projectteam

Chris Spierings
Marion Kresken

vergelijkbare projecten