fbpx

fietsbrug Berkel Centrum West

fietsroute

De gemeente Lansingerland realiseert tussen 2021 en 2024 Berkel Centrum West, het nieuwe hoofdwinkelcentrum voor Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. Voor dit nieuwe centrumgebied ontwierpen we meerdere bruggen, waaronder een lange fiets- en voetgangersbrug in het verlengde van de Röntgenstraat. De nieuwe brug maakt deel uit van de doorgaande fietsroute aan de noordwestzijde van Berkel Centrum West en ontsluit onder meer de basisscholen en zorgvoorzieningen aan de Röntgenstraat.

stalen doosconstructie

We ontwierpen een slanke stalen brug, die over het water van de Berkelse Plas heen golft. Naast de bestaande woningen aan het Albert Schweizerpad ligt het brugdek laag op het water, daarna neemt de brug in hoogte toe, zodat het mogelijk is eronderdoor te schaatsen. We kozen voor een gesloten stalen doosconstructie, die in twee delen in de fabriek gemaakt is. Een verjongende rand versterkt de slankheid van de fietsbrug.

brugontwerp

Als finishing touch is de brugrand aan de buitenzijde wit, waardoor de doorgaande en vloeiende lijn wordt benadrukt. De rest van de brugconstructie is antraciet. Het hekwerk bestaat uit verticale spijlen, geplaatst in zigzagverband. Dit zorgt ervoor dat de brug vanuit zoveel mogelijk standpunten transparant is. In de handregel van het hekwerk bevindt zich ledverlichting, die het brugdek aanlicht. De benodigde voeding en elektra integreerden we in de eindbaluster van het hekwerk.

toegankelijkheid

De brug is voor iedereen toegankelijk en comfortabel, dus ook voor mindervaliden. Wanneer de naastgelegen nieuwbouw gereed is en het water van de Berkelse Plas verder is uitgegraven richting het oosten, biedt de brug bovendien prachtig uitzicht op de omgeving.

specificaties

partners: Damsteegt (hoofdaannemer), Solidd Steel Structures (staalbouwer)
afmetingen: l=70 m | b=5 m
oplevering: 2022

meer informatie?

bel Sietse Cieraad:
015 750 25 78

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

projectteam

Sietse Cieraad
Johan Büdgen

vergelijkbare projecten