fbpx

Kanaaldijkbrug Assen

de Groene As

De provincies Drenthe en Groningen realiseren een snelfietsroute tussen Assen en Groningen. Deze route, ook wel ‘De Groene As’ genoemd, loopt langs het Noord-Willemskanaal. ipv Delft is door de gemeente Assen gevraagd op deze route een nieuwe fietsbrug over het Deurzerdiep te ontwerpen.

logische route

Op de locatie lag voorheen een betonnen fietsbrug. Deze functioneerde weliswaar, maar sloot bepaald niet goed aan op de beoogde doorgaande fietsroute. De nieuwe brug ligt volledig in de lijn van het fietspad, zodat de brug geen obstakel meer vormt en fietsers hun snelheid kunnen behouden. Ook de route zelf is aangepast. Voorheen liep het fietspad over het terrein van de Asser Roeiclub (ARC), tussen botenhuis en kanaal in. De nieuwe snelfietsroute gaat achter het terrein van de vereniging langs, zodat roeiers en fietsers elkaar niet meer noodgedwongen kruisen.

brugontwerp

Het ontwerp van de brug is ingetogen en transparant. Zo biedt de brug optimaal zicht op de omgeving en het water. We kozen voor een stalen brug met een doosvormig, gesloten dek en stalen buispalen als tussensteunpunten. Het hekwerk heeft stalen balusters die op 2,5 meter hartafstand staan en een vulling van spankabels. Het gehele leuningwerk buigt licht naar buiten als verwelkomend gebaar. In de maatwerk eindbalusters is de naam van de brug opgenomen.

specificaties

afmetingen: l=34,5 m | b=5 m
oplevering: 2023

meer informatie?

bel Chris Wattel:
015 750 25 79

projectteam

Chris Wattel
Tako van Midwoud
Joost Vreugdenhil
Wieland Wuyts

vergelijkbare projecten