fbpx

overstroombare brug Fortmond

hydrodynamisch

De brug ligt in de uiterwaarden van de IJssel ten noorden van Olst en maakt deel uit van het project IJsseluiterwaarden Olst. Dit project geeft de rivier meer ruimte en versterkt daarmee de veiligheid van diverse dorpen en steden in de regio. De herinrichting van de uiterwaarden betekent onder andere dat er een nevengeul wordt aangelegd ten oosten van het dorp Fortmond. De ruim 100 meter lange brug over deze nieuwe watergang houdt het bij recreanten geliefde ‘Rondje Fortmond’ in stand.

natuur

In vormgeving staat de  hydrodynamisch vormgegeven brug ten dienste van de natuur. Het ontwerp is transparant, duurzaam en neutraal, zodat de brug optimaal opgaat in de omgeving. De betonnen steunpunten zijn bewust niet gehydrofobeerd, zodat de waterstanden zich op de palen zullen aftekenen.

constructie

Het prefab betonnen brugdek is obstakelvrij en zowel aan boven- als onderzijde gebold.

Bij een hoge waterstand kan de brug hierdoor eenvoudig overstromen, en als het water zakt blijft er zo min mogelijk water op het dek staan. De acht dekdelen zijn met een tandoplegging aan elkaar verbonden en hebben een maximale hoogte van 500 mm. Het hekwerk is bevestigd middels in het beton meegestorte ankerblokken.

specificaties

afmeting: l=109 m | b=4,3 m
uitvoeringskosten: € 1.000.000
oplevering: 2015

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Maurits Lopez Cardozo
Ronald Rozemeijer
Chris Spierings
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten