fbpx

standaard bruggensysteem Gouda

eenvoudige duurzame brug

Veel fiets- en/of voetgangersbruggen in Gouda zijn de komende jaren aan vervanging toe. De gemeente zocht daarom naar onderhoudsarme nieuwe bruggen. Daarnaast wilde ze het liefst bij elke brug met een kant-en-klaar ontwerp naar een aannemer naar keuze kunnen stappen. ipv Delft ontwierp speciaal een Gouda een bruggensysteem op maat, waarmee de gemeente per situatie snel en eenvoudig een duurzaam brugontwerp kan samenstellen.

eigen samenstelling

De ”Goudse standaardbrug” heeft een constructie van stalen liggers, een brugdek uit composiet en een sober stalen hekwerk met rvs of houten handregel. Wanneer steunpunten nodig zijn, komt de brug op betonnen kespen die direct op de betonnen funderingspalen liggen. In het geval van vervanging maakt de nieuwe brug gebruik van de bestaande tussensteunpunten.

Het bruggensysteem kent drie opties voor hekwerkvulling en drie standaardbreedtes (1,8 m voor een voetgangersbrug, 3,0 m voor een fiets-/voetgangersbrug en 4,2 m voor een fiets-/voetgangersbrug met hoge verkeersintensiteit).

Verder is er keuze uit twee slijtlagen en drie kleuren staalcoating.

Met al deze opties kunnen de stedenbouwkundige en beheerders per geval op snelle en eenvoudige wijze tot een brugontwerp komen dat optimaal past in de situatie.

nieuwe bruggen in opkomst

De eerste brug volgens het Goudse bruggensysteem is in de zomer van 2013 opgeleverd. De komende jaren zullen steeds meer bestaande bruggen vervangen worden door een standaardbrug uit het door ipv Delft ontwikkelde systeem. Daarnaast zal de gemeente diverse nieuwe bruggen plaatsen.

specificaties

Afmetingen l=20 m | b=3 m

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Sietse Cieraad

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten