standaardbrug Delftse Stijl

vervangingsopgave parkbruggen

Net als veel gemeenten, heeft ook Delft te maken met een groot aantal houten (park)bruggen die de komende jaren aan vervanging toe zijn. De gemeente vroeg daarom een viertal partijen met een ontwerp te komen voor de nieuwe Delftse standaardbrug. Half december 2017 koos de gemeente uit de aanbiedingen ons ontwerp als winnaar.

Delftse bruggen

We bedachten een open, transparant en tijdloos brugontwerp: slank brugdek, lichte toog en verfijnde hekwerken die niet op het brugdek staan maar over de brugrand heen zijn bevestigd. Ongeacht dikte en materiaal van het brugdek ziet iedere Delftse brug er zo toch hetzelfde uit. Het hekwerk Delftse Stijl biedt ruimte voor Delftse iconen in de vorm van lasergesneden beeltenissen. De kleurstelling is geïnspireerd op het wereldbekende Delfts Blauw.

modulair en schaalbaar

In het ontwerp is onder meer rekening gehouden met onderhoud en productie. Zo is het hekwerk modulair en toepasbaar op brugdekken in uiteenlopende materialen, zodat kan worden ingespeeld op innovaties en andere ontwikkelingen in de markt.
Daarnaast is het ontwerp schaalbaar, wat betekent dat de nieuwe standaard Delftse brug straks in nagenoeg alle afmetingen leverbaar is. Bovendien zijn zowel levertijd als bouwtijd relatief kort, waardoor snel geschakeld kan worden. 

participatie

Het ontwerp biedt veel ruimte voor burgerparticipatie. In het hekwerk is ruimte voor een lasergesneden beeltenis van een Delfts icoon. Telkens wanneer een of meer nieuwe bruggen op stapel staan, wordt bewoners van de betreffende wijk gevraagd ideeën in te dienen voor Delftse iconen. De meest genoemde worden vervolgens gerealiseerd. Zo ontstaat een geheel van bruggen die zowel individueel als gezamenlijk een verhaal vertellen over de stad.

 

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 72

projectteam

Johan Büdgen
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten