fbpx

UHSB brug Volmolen

standaardbrug

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug Volmolen op Texel combineert duurzaamheid en efficiëntie met een bijzonder prettige uitstraling. De brug bestaat uit superslanke dekdelen van ultrahogesterktebeton op getoogde stalen liggers en een maatwerk hekwerk waarin bamboe de hoofdrol speelt.

De 17 meter lange brug tussen de Volmolen en de Korfbaeck in Den Burg is gebouwd volgens het door ipv Delft, Pieters Bouwtechniek en Hi-Con Nederland ontwikkelde Bruggensysteem Delft, een systeem van standaardbruggen in ultrahogesterktebeton (UHSB). Uitgangspunt zijn de voordelen van UHSB, gecombineerd met een efficiënte constructie en een snelle bouw- en voorbereidingstijd. Zo is de brug op Texel in drie dagen geplaatst. De opbouw is verrassend simpel: betonnen landhoofden zonder paalfundering, twee licht getoogde stalen liggers en een reeks dekplaten in UHSB. Daar bovenop het hekwerk, dat is bevestigd op ingestorte ankers in het dek.

voordelen UHSB

Dankzij toepassing van UHSB zijn de dekdelen met een dikte van 85 mm bijzonder slank. Het dek heeft standaard een ruwe bovenzijde, die fungeert als anti-sliplaag. Een traditionele slijtlaag is niet nodig. Gecombineerd met de relatief dichte oppervlaktestructuur, het zelfherstellend vermogen van het UHSB en een verwachte levensduur van honderd jaar, betekent dit dat de brug nagenoeg onderhoudsvrij en erg kostenefficiënt is. Ook de detaillering draagt hier aan bij. De dekdelen liggen niet strak tegen elkaar aan maar met een open voeg, en tussen de stalen HEA 500 liggers en het dek is een oplegmateriaal aangebracht. Op deze manier kan zich geen vuil en vocht ophopen en blijft de brug niet alleen mooi maar ook goed geconserveerd.

vriendelijke uitstraling

Het hekwerk heeft stalen balusters en zowel lamellen als een handregel van bamboe. Het geheel buigt licht naar buiten, wat de vriendelijke uitstraling versterkt. Het ontwerp voor het hekwerk kwam tot stand in overleg met bewoners.

Het Bruggensysteem Delft biedt naast het hier toegepaste principe ook mogelijkheden voor meanderende vlonderpaden of korte plaatbruggen en bruggen met geïntegreerde betonnen liggers. Zo is met het systeem voor vrijwel elke situatie een brug te maken: van groot tot klein, vlak of met toog en recht of meanderend.

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen

vergelijkbare projecten