fbpx

UHSB brug Volmolen

standaardbrug

De 17 meter lange brug tussen de Volmolen en de Korfbaeck in Den Burg is gebouwd volgens het door ipv Delft, Pieters Bouwtechniek en Hi-Con Nederland ontwikkelde Bruggensysteem Delft, een systeem van standaardbruggen in ultrahogesterktebeton (UHSB). Uitgangspunt zijn de voordelen van UHSB, gecombineerd met een efficiënte constructie en een snelle bouw- en voorbereidingstijd. Zo is de brug op Texel in drie dagen geplaatst.

dekplaten

De opbouw is verrassend simpel: betonnen landhoofden zonder paalfundering, twee licht getoogde stalen liggers en een reeks dekplaten in UHSB. Daar bovenop het hekwerk, dat is bevestigd op ingestorte ankers in het dek.

voordelen

Dankzij toepassing van UHSB zijn de dekdelen met een dikte van 85 mm bijzonder slank. Het dek heeft standaard een ruwe bovenzijde, die fungeert als anti-sliplaag.

Een traditionele slijtlaag is niet nodig. Gecombineerd met de relatief dichte oppervlaktestructuur, het zelfherstellend vermogen van het UHSB en een verwachte levensduur van honderd jaar, betekent dit dat de brug nagenoeg onderhoudsvrij en erg kostenefficiënt is.

detaillering

De dekdelen liggen niet strak tegen elkaar aan maar met een open voeg, en tussen de stalen HEA 500 liggers en het dek is een oplegmateriaal aangebracht. Op deze manier kan zich geen vuil en vocht ophopen en blijft de brug niet alleen mooi maar ook goed geconserveerd.

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen

vergelijkbare projecten