fbpx

UHSB standaardbrug Pijnacker

primeur

Deze superslanke brug is samengesteld uit het bruggensysteem Delft, een innovatie van ipv Delft, PBT en Hi-Con. Behalve slank is de brug ook onderhoudsvrij en gaat de betonconstructie zeker 100 jaar mee. Het is de eerste UHSB standaardbrug in Nederland.

voordelen

Op de locatie aan de Hoflandstraat lag tot voor kort een doorsnee houten parkbrug die aan vervanging toe was. In overleg koos de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor een nieuwe brug in ultrahogesterktebeton uit het net ontwikkelde Bruggensysteem Delft. Met name de korte bouwtijd, de lange levensduur en het onderhoudsvrije karakter vormden daarbij duidelijke voordelen voor de beheerder. De keuze sluit aan bij de visie van de gemeente, die zich wil richten op het creëren van duurzame verbindingen met minimaal materiaalgebruik, een lange levensduur en een onderhoudsarm karakter. Wat opvalt aan de nieuwe brug zijn het superslanke brugdek (met een dikte van 8,5 cm), de onzichtbare kespen (dwarsbalken onder het brugdek), het ontbreken van een slijtlaag en het speelse stalen hekwerk. Dat laatste werd als maatwerk door ipv Delft ontworpen.

anti-slip

De brug bestaat uit drie prefab TT-platen met een breedte van 5 meter. Een 10 mm dikke laag ultrahogesterktebeton in een afwijkende kleur en voorzien van reliëf fungeert als anti-sliplaag. Een traditionele onderhoudsgevoelige slijtlaag is hierdoor overbodig.

specificaties brug

afmetingen: l=10 m | b=5 m | t=8,5 cm
uitvoeringskosten: € 85.000
oplevering: 2014

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Sietse Cieraad

folder UHSB bruggensysteem Delft

uitgebreide informatie over de mogelijkheden en voordelen van het bruggensysteem

Inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten