
recreatiezone aan het water
Aan de Turfsingel in Groningen staat al sinds 1953 een klein maar markant bouwwerk: een (voormalig) tankstation naar ontwerp van architect Dudok. Van de 112 gerealiseerde dergelijke gebouwtjes is dit het enige exemplaar dat anno nu nog in de openbare ruimte staat. De gemeente besloot het bouwwerk een glansrol te geven in het straatbeeld en vroeg in 2019 drie ontwerpbureaus om hun visie op de inrichting van dit gebied in de bocht van de Spilsluizen. Groningen koos voor het plan van Marseille Buiten voor de nieuwe inrichting van ‘Dudok aan het Diep’. Zij hadden een groene recreatiezone aan het water voor ogen, met onder meer een grote houten vlonder.
tender realisatie
Vervolgens schreef de gemeenten een tender uit voor de technische uitwerking en realisatie van de houten vlonder. Samen met De Boer en De Groot wonnen we deze tender. Het resultaat is begin 2025 in gebruik genomen: een fraai gedetailleerde vlonder die volop zitruimte biedt.
afwerking hout
Bij de uitwerking en engineering van het vlonderontwerp richtten we ons vooral op maakbaarheid, onderhoud en duurzaamheid. Hout is gevoelig voor weersinvloeden, maar een doordachte detaillering kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Zo kozen we voor het zichtbaar monteren van de dekplanken met platverzonken RVS torx-schroeven. Dit voorkomt inwatering van de schroefgaten en houdt het hout langer goed. De hart-op-hart afstand van de schroeven is met 600 mm relatief klein. Dat voorkomt kromtrekken van het hout. Verder werkten we al vanaf de tenderfase nauw samen met ’s lands grootste leverancier van Cumaru-hout, wat niet alleen de beste houtkwaliteit garandeerde, maar ook soepele levering en zorgvuldige afwerking. Dankzij het kleurloos impregneren van de kopse kanten van het vlonderlandschap verlengen we de levensduur bijvoorbeeld met zo’n veertig procent.
technische uitwerking
We deelden het ontwerp op in vier delen, elk met een vergelijkbare modulaire opbouw. De twee buitenste delen staan qua plankrichting haaks op de kade, terwijl de binnenste delen voorzien zijn van taps toelopende planken. De oriëntering blijft daardoor ook hier haaks op de kade. Dit geeft een rustig en eenduidig beeld. Verder zijn de modules uitneembaar ontworpen, wat onder meer betekent dat het gewicht per module niet te groot is, en stemden we de maatvoering van de benodigde inspectieluiken af op de plankdelen waardoor ze niet zichtbaar zijn.
raster en belijning
Een van de belangrijkste aspecten van het oorspronkelijke ontwerp is de strakke belijning, met name de rastervorm van de kopse kanten. Omdat scherpe hoeken en kleine uitstekende stukken in hout erg kwetsbaar zijn, pasten we op verschillende plekken massief houten delen toe voorzien van schijnvoegen. Het geheel oogt zo hetzelfde, maar is aanzienlijk minder kwetsbaar. Ook de uniformiteit van de strepen anti-slip draagt hieraan bij: op elke plank zit in het midden een strook SafeGrip. Verder zijn de dekplanken volle lengtes, waardoor er geen gevoelige dwarsnaden in het dek zitten.
volop in gebruik
De vlonder is sinds de oplevering volop in gebruik. Met brede trappartijen, afgeschuinde wanden om tegenaan te leunen en verschillende niveaus biedt ze veel ruimte.
specificaties
basisontwerp: Marseille Buiten
partner: De Boer en De Groot
afmetingen: lengte circa 100 m
oplevering: 2025
meer informatie?
bel Winie Dijksterhuis

projectteam
Winie Dijksterhuis
Gerhard Nijenhuis
Lars Vermeulen
Marion Kresken
Thijs Beerkens
Job Handelé