fbpx

drijvende steiger Oosterdok

waterrecreatie

Om het water van het Oosterdok vanaf de Oosterdokskade optimaal bereibaar te maken voor Amsterdammers en bezoekers, vroeg de gemeente om een 300 meter lange drijvende wandelsteiger. Eind 2016 realiseerde De Boer & De Groot civiele werken b.v. de eerste 150 meter van de steiger. Begin 2017 volgde het resterende deel. De steiger is ontworpen als verlenging van de openbare ruimte. Daarnaast biedt ze aanlegmogelijkheden voor de recreatievaart. Ook maakt een aanmeervoorziening voor de Rondvaart deel uit van het ontwerp.

loopbrug

Stoere stalen loopbruggen, die meebewegen met het water, vormen de verbindende elementen tussen kade en steiger. De loopbruggen liggen op de kade en bieden via een trap aan het uiteinde toegang tot de jetty. Ze sluiten aan op de radiale straten van het Oosterdokseiland en in de hekwerken is bij iedere brug de betreffende straatnaam opgenomen.

stadslogo

De 7 meter brede steiger bestaat uit een drijvende betonnen bak, waarop het dek van Accoya-houten planken is aangebracht. Dubbele wrijfgordingen geven het geheel een passende, stoere uitstraling.

Rvs bolders, markeringsverlichting en reddingstrappen zijn op eenduidige wijze opgenomen in de wrijfgordingen.

details

Saillant detail is dat de bouten in de steiger voorzien zijn van de drie kruisen uit het logo van Amsterdam. Ook de banken zijn maatwerk voor dit project. Ze bestaan uit stalen kokervormige steunpunten met daarop massief houten balken die tot wel anderhalve meter uitkragen aan de uiteinden.

specificaties

afmetingen: l=300 m | b=7 m
uitvoeringskosten: €2.200.000,-

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Winie Dijksterhuis
Johan Büdgen
Sam de Koning

presentatieboek Openbare ruimte | Lichtarchitectuur

vergelijkbare projecten