beweegbare Enkeerdbrug Assen

vervanging
Op basis van de wensen van omwonenden wordt de nieuwe Enkeerdbrug een hedendaagse versie van de huidige: een stalen ophaalbrug met efficiënte constructie en verfijnde detaillering die in vorm en afmetingen veel overeenkomsten heeft met de bestaande houten fietsbrug tussen de Kanaaldijk en het Havenkanaalpad. De keuze voor staal in plaats van hout maakt een slanke, elegante constructie mogelijk met minder steunpunten, meer transparantie en een verfijnde detaillering. In combinatie met het dek in kunststofcomposiet behoeft de nieuwe brug bovendien een stuk minder onderhoud en gaat hij aanzienlijk langer mee.

ophaalbrug
De nieuwe brug wordt een enkelvoudige ophaalbrug met een hameipoort aan de zijde van de Kanaaldijk. Gezien de overspanning is dit een logische keuze die leidt tot een efficiënte constructie. De hameipoort oogt fier, als een geschoorde rechtopstaande U. Onder het dek van de aanbrug bevindt zich hiernaast het elektromechanische bewegingswerk.

detaillering
Alle elementen van de brug vloeien samen tot een logisch en aantrekkelijk geheel. Detaillering en kleurstelling dragen hier zeker aan bij. Randliggers, hamei en balans zijn bijvoorbeeld voorzien van een subtiele lijf-flens detaillering die de brug reliëf geeft. Verder komt de diagonale schoor voor de hamei letterlijk uit het brugdek omhoog en zijn de sluitboomkasten geïntegreerd in het hekwerk.

kleurstelling
De onderbouw van stalen buispalen is antracietkleurig waardoor ze wegvalt tegen het water; de slanke brugconstructie van (rand)liggers, hameipoort en hekwerk is wit en steekt mooi af tegen het groene landschap en de balans wordt drie tinten blauw, als referentie aan de Blauwe As en de huidige Enkeerdbrug.

samenwerking
We werkten bij dit project intensief samen met PTR, TAS en de Gemeente Assen.

projectlocatie

meer informatie?

brug ontwerper bij ipv Delft

bel Joost Vreugdenhil:
015 750 25 77

projectteam
Joost Vreugdenhil
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten