brug Potmarge Leeuwarden

verbinding

Om de verbinding van de nieuwe Watercampus Leeuwarden met het openbaar vervoer te optimaliseren, wilde de gemeente een voetgangersbrug over de Potmarge, evenwijdig aan de bestaande verkeersbrug in de Oostergoweg. Voor het ontwerp lieten we ons inspireren door het markante gebouw van de Watercampus met haar houten lamellen. Het ontwerp kwam verder tot stand in samenwerking met de stedenbouwkundige van de gemeente en de projectleider van de Watercampus.

brugdek composiet

De nieuwe brug overbrugt niet alleen vaarwater, maar ook een doorgaande fietsroute. Dit betekent dat de onderzijde ook in het zicht is. Daarom hebben we gekozen voor een vlakke onderzijde. In combinatie met de lichte toog bleek het brugdek verrassend genoeg goedkoper te zijn in composiet dan in beton. De landhoofden en het tussen-steunpunt zijn wel van beton.

natuurinclusief

Het landhoofd aan de zijde van de Watercampus bestaat uit een wand met zwaluwgaten om de brug nog beter te laten opgaan in de groene omgeving. Een bescheiden voorbeeld van natuur-inclusief bouwen. Het grote landhoofd beperkt bovendien de overspanning en daarmee de kosten.

hekwerk van bamboe

De leuning bestaat uit duurzame bamboe lamellen die elk onder een andere hoek gemonteerd zijn. Het hekwerk loopt door op het grote landhoofd, wat de brug visueel verlengt. De firma Knol uit Akkrum verzorgde de uitvoering, CompositeStructures leverde het dek.

specificaties brug

afmetingen: l=28 m
brugdek composiet
hekwerk bamboe
uitvoeringskosten:
oplevering: 2017

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 72

projectteam

Ivo Mulders
Martijn van Dongen

vergelijkbare projecten