fbpx

bruggenstandaard Alphen a/d Rijn

nieuwe standaard

In opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn ontwikkelden we een nieuwe bruggenstandaard. De bijbehorende ontwerpwijzer bevat de uitgangspunten voor het ontwerp van alle nieuwe langzaamverkeersbruggen en kleine verkeersbruggen binnen de gemeente. Een standaard zorgt niet alleen voor een consistent beeld, maar scheelt ook een hoop tijd en uitzoekwerk, omdat zaken als dekbreedte, steunpunten, type hekwerk en toog (kromming van het brugdek) al zijn vastgelegd. Per situatie biedt de bruggenstandaard een duidelijke leidraad.

ontwerp hekwerken

De beeldbepaler van de bruggenstandaard is het hekwerk. We hebben ervoor gekozen twee varianten te ontwerpen. De aard van de omgeving dicteert welk type hekwerk wordt toegepast: het landelijke hekwerk dat refereert aan traditionele houten bruggen, of het stedelijke hekwerk met de verticale lamellen. Materiaal en kleurstelling zijn identiek: staal in een antracietkleurige coating. Ook biedt elk type ruimte voor brug- of straatnaam in de beëindiging van het hekwerk.

meerjarentraject

De nieuwe bruggenstandaard speelt een belangrijke rol in de vervangingsopgave binnen het bruggenbestand van Alphen a/d Rijn. Veel bestaande bruggen hebben een houten constructie die aan of dichtbij het einde van de levensduur is. Inmiddels is een aantal van dergelijke bruggen al vervangen door de nieuwe standaardbrug(gen). De komende jaren zullen nog vele volgen.

breed toepasbaar

We ontwierpen de bruggen zodanig, dat het systeem toepasbaar is op een breed scala aan bruggen. Van voetgangersbrug met een breedte van 1,7 meter tot bijvoorbeeld een kleine verkeersbrug van 5,5 meter breed. Voor het brugdek heeft de opdrachtgever keuze uit alle gangbare materialen: staal, hout, beton of composiet. Doordat het hekwerk de beeldbepaler is, blijft de eenheid in vormgeving gewaarborgd.

specificaties

oplevering: 2019 –

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

bruggen ontwerper voorbereiding

projectteam

Ronald Rozemeijer
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten