fbpx

fietsbrug Laarveld Weert

veilige oversteek

De Ringbaan Noord is een drukke verkeersader die de wijken Laarveld en Molenakker fysiek van elkaar scheidt. Om de wijken voor fietsers en voetgangers beter met elkaar te verbinden, wilde de gemeente een fietsbrug over de Ringbaan Noord. Verschillende partijen werd gevraagd in concurrentie een eerste schets voor het ontwerp aan te leveren. De keuze viel op ons voorstel.

Vervolgens voerden we eerst een studie uit naar de meest geschikte locatie en maakten diverse ontwerpvarianten. Ook bekeken we samen met Plangroep Heggen hoe inkijk in bestaande tuinen vanaf de brug is te voorkomen.

brugontwerp

De brug vormt een heldere, strakke lijn in het landschap en wordt gemaakt uit weervast (corten) staal. Gezien de groene en landelijke omgeving vinden we een ingetogen ontwerp hier het beste passen. We kozen voor een slank dek tussen twee dragende randliggers die boven het dek uitsteken. Hierdoor ligt het dek zo laag mogelijk en wordt het hoogteverschil dat fietsers moeten overbruggen tot het minimum beperkt. Dit betekent vooral dat de hellingbanen een comfortabele hellingsgraad konden krijgen, wat prettig is voor de gebruikers van de brug. De kokervormige randbalken verlopen in hoogte, zodat ze het grootst zijn daar waar ook de momentkrachten het hoogst zijn.

afstemming

De hellingbaan voor de nieuwe brug komt aan de zuidkant dicht langs de tuinen van bestaande woningen te liggen. Om inkijk te voorkomen, was hier een maatwerk oplossing nodig. Een drietal ontwerpen voor anti-inkijkschermen werd voorgelegd aan de bewoners, die vervolgens hun voorkeur konden aangeven. De keuze viel zo op het omhoog doortrekken van het hekwerk van de brug, waarbij scherm en hekwerk vloeiend in elkaar overgaan. Dit gaashekwerk wordt voorzien van begroeiing, zodat een dicht en groen scherm ontstaat bovenop het begroeide grondlichaam.

geïntegreerde verlichting

De functionele verlichting van de brug bevindt zich in de handregels van het hekwerk. Op deze manier zijn geen lichtmasten nodig en wordt lichthinder voorkomen.

specificaties

partners: Van den Bersselaar (hoofdaannemer), A.Jansen (grondwerkzaamheden) en De Vries Werkendam (funderingswerkzaamheden)
afmetingen: l=55 m | b=5,8 m
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Rutger Wirtz:
015 750 25 71

brug architect bij ipv Delft

projectteam

Rutger Wirtz

vergelijkbare projecten