fbpx

viaduct Westervoort

snelfietsroute

Op de route van de nieuwe snelfietsroute De Liemers tussen Arnhem en Zevenaar lag een betonnen fietsviaduct dat te smal en aan vervanging toe was. Ons werd gevraagd een nieuwe brug te ontwerpen die zou passen bij de ambities van de snelfietsroutes in de regio en tegelijkertijd een eye-catcher zou zijn voor Westervoort.

dynamiek

We lieten ons inspireren door fietsers. De sinusvorm in het hekwerk refereert op abstracte wijze aan de dynamiek van het fietsen en de beweging die de trappers van een fiets maken. De gele kleur komt overeen met die van snelfietsroute De Liemers. Elk van de vier routes in de regio heeft haar eigen kenmerkende kleur.

hergebruik

De bestaande steunpunten en landhoofden zijn grotendeels in tact gebleven, alleen het brugdek is geheel nieuw.  We kozen voor twee stalen vakwerken opgebouwd uit kokerprofielen en een composiet dek ondersteund door slanke stalen (koker)liggers. Dankzij materiaalkeuze en detaillering heeft de brug een verwachte levensduur van honderd jaar.

ledverlichting

Onder de handregel is ledverlichting aangebracht. Deze is zodanig afgesteld dat brugdek en gebruikers voldoende verlicht zijn, maar de omgeving vrij blijft van strooilicht. Het licht schijnt ook de gele vakwerken en het rvs gaas aan dat als hekwerkvulling is toegepast. Zo is de brug ook ’s nachts duidelijk aanwezig.

specificaties

afmetingen: l = 39 m | b = 4 m

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Winie Dijksterhuis

vergelijkbare projecten