fbpx

abri’s Heerebrink Roden

busplein

In het centrum van de Drentse plaats Roden, gemeente Noordenveld, is het plein aan de Heerebrink onlangs opnieuw ingericht. ipv Delft ontwierp de twee wachtvoorzieningen op het busplein. De opvallende abri’s vormen het focal point van het nieuwe plein.

varianten

In opdracht van de gemeente maakte Jeroen Boels van Buro SteenLand het ontwerp voor de herinrichting. Voor de abri’s legde hij alleen de hoofdvorm vast. Vervolgens werd ipv Delft gevraagd die hoofdvorm uit te werken tot een definitief ontwerp. Het ontwerpbureau maakte verschillende varianten, die varieerden in onder meer materiaalgebruik, soort zitgelegenheid en aantal staanders.

glazen abri

Het gerealiseerde ontwerp heeft een buitenmaat van 7 bij 4 meter en bestaat uit vijf stalen staanders, een plectrumvormig matglazen dak en een glazen achterwand waarop bladeren van inheemse bomen zijn afgebeeld. De staanders bestaan uit kokerprofielen, waarbij de kopse kanten iets verdiept liggen. Zo ontstaat een subtiele gelaagdheid. Een rvs leunsteun en een bank met houten zitting maken het geheel af.

gelamineerd

Met name de dimensionering van de glazen dakplaten vereiste specialistische kennis en ingewikkelde berekeningen. Er is gekozen voor meerlaags gelamineerd veiligheidsglas. In totaal zijn voor het dak vier platen gebruikt, ieder uniek in vorm en afmetingen. De eindpanelen kragen een flink eind uit, zodat een echte luifel ontstaat. De schuine ligging van het dak versterkt dit verder. Het dak loopt in hoogte op van 2,5 meter tot ruim 3 meter.

bladprint

Ook de panelen voor de achterwand zijn stuk voor stuk uniek. Niet alleen qua maatvoering, maar ook wat de opdruk betreft. De bladprints, elk voorzien van de bijpassende boomnaam, zijn aangebracht tussen de lagen van het gelamineerde glas.

onze rol

Ipv Delft maakte naast het ontwerp ook de aanbestedingsstukken en begeleidde de uitvoering.

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

projectteam

Tako van Midwoud
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten