havenkom
Tussen de architectuur uit de jaren zeventig ligt de havenkom van Almere Haven aan het Gooimeer. Tot voorkort wees alleen de aanwezigheid van boten erop dat je hier in een haven was, verder was het er sfeerloos en ongezellig. In de loop van de jaren was het straatbeeld er behoorlijk verslonsd. Uiteindelijk heeft de gemeente Almere actie ondernomen: Almere Haven, die bijzondere plek aan het water, moest levendig en gezellig worden. Op de kades en vanaf het Gooimeer moest deze haven gaan aanvoelen als een Zuiderzeestadje.
boulevard
Onze projectleiders hebben samen met Attika Architekten de plannen van de gemeente verwezenlijkt. Dat is goed te zien als je vanaf het inmiddels eveneens gerenoveerde winkelgebied bij het havengebied aankomt. De kades zijn volledig opnieuw ingericht en bestraat. Er is een fraaie groene zone aangelegd. Vanaf hier kun je langs enkele treden afdalen naar de nieuw aangelegde boulevard, die om het water krult. Door de kades, de stoere trappen en de boulevard is het hier voor het eerst echt op een haven gaan lijken. De traptreden zijn heel geschikt om op uit te rusten en over het water uit te kijken, zoals je dat in een gezellige haven doet. In het water is een lange houten steiger aangelegd die aan een wandelpier doet denken. Door deze vormgeving knoop je vanzelf je jas goed dicht tegen de wind.
winkelgebied
Het was voor iedereen duidelijk dat ook het 25 jaar oude winkelgebied van Almere Haven een nieuwe impuls nodig had. Deze historische plek, waar de pioniers de nieuwe stad waren komen bevolken, was met de spectaculaire groei van Almere een beetje vergeten. Er stonden veel winkels leeg, het was er rommeling en het miste een eigen gezicht.
bestrating
Wederom samen met Attika Architekten maakten we het ontwerp voor de revitalisering van het winkelgebied. De ontwerpers hebben een ‘winkelloper’ ontworpen die loopt van de havenkom tot aan de Brink. Het buitenmeubilair langs de route ademt de sfeer van de haven; veel elementen uit de havenkom zijn ook hier terug te vinden. De drie pleinen waarlangs de route voert, zijn helemaal opnieuw ingericht.
busbaan
Laten we eens langs deze pleinen lopen. Vanaf de havenkom is het busplein het eerste plein dat we tegenkomen. Hier kruist de busbaan de winkelroute. Het is knap dat de ontwerpers duidelijk weten te maken dat dit een frequent bezochte bushalte is, zonder dat er een storende visuele onderbreking van de wandelroute is. Door hier zwarte en witte granietblokken als trottoirbanden te gebruiken is een veilige oversteek gecreëerd. Wie op de bus moet wachten kan dat in speciaal voor dit plein ontworpen abri’s. Door het blauwe glas, de banken met de houten zitting en de fraaie afwerking voelen de abri’s comfortabel aan.
Markt
Het volgende plein dat we op de route tegenkomen is de Markt. Toen Almere nog klein was stond aan dit plein het stadhuis. Dit plein wordt nu gedomineerd door Cultureel Centrum Corrosia (de ‘Roestbak’). Bij het betreden van het plein loop je eerst over het ‘Waterplein’, genoemd naar de kleine fonteinen die hier omhoog spuiten en die een denkbeeldige voortzetting van de gracht zijn. Doordat klinkers in verschillende tinten rood, oranje en geel gebruikt zijn, straalt een warme gloed van het plein af. Een mooi contrast met het koele Waterplein.
De Brink
De consequent uitgevoerde bestrating van de winkelloper leidt de wandelaar als vanzelfsprekend linksaf richting de Brink. Dit driehoekige plein heeft in het midden een boom gekregen: een 30 jaar oude zomereik. Onder de boom kun je uitrusten op de bank die de vorm heeft van een plectrum. Een leuk detail: in de natuurstenen bestrating onder de boom vind je afdrukken van eikenblaadjes.
specificaties
oplevering: 2002
meer informatie?
bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72
projectteam
Gerhard Nijenhuis