fbpx

standaardbruggen Dordrecht

Dordtse standaard

De gemeente Dordrecht staat voor de opgave om de komende jaren meer dan honderd fiets- en voetbruggen te vervangen. Het gaat om verouderde, veelal houten bruggen. We zijn gevraagd hiervoor een nieuwe standaardbrug te ontwikkelen. Deze diende duurzaam en onderhoudsarm te zijn met een verzorgd uiterlijk. De nieuwe Dordtse standaardbrug is bestemd voor toepassing in de bebouwde gebieden buiten het centrum en de 19e-eeuwse schil.

ingetogen en stoer

De brug heeft een ingetogen en tegelijkertijd herkenbare Dordtse vormgeving, waarbij de leuningen en brugranden het beeld bepalen en de draagconstructie ondergeschikt is in het beeld. Op deze wijze kan bij gebruik van verschillende typen draagconstructies toch steeds dezelfde uitstraling worden bereikt. Omdat de vervangingsopgave betrekking heeft op fiets- en voetbruggen, is de standaardbrug in eerste instantie voor dit type brug ontwikkeld.

handboek

Het ontwerp voor de standaardbrug en de diverse mogelijkheden voor breedtes, toog en steunpunten hebben we vastgelegd in een handboek. Dit naslagwerk beschrijft de uitgangspunten, het ontwerp en de toepassing van de standaard brug voor Dordrecht en zorgt ervoor dat de beheer- en onderhoudsafdeling zelfstandig opdracht kan geven voor het vervangen van bruggen. Afhankelijk van de randvoorwaarden en de locatie kan worden gekozen voor een stalen, composiet of betonnen brug, met een variatie in aanlandingen, funderingen, en de keuze om wel of geen tussensteunpunten toe te passen. Het handboek zorgt voor waarborging van de beeldkwaliteit.

standaard-plus

Voor een aantal situaties geldt dat niet-standaard oplossingen of “standaard-plus” oplossingen gewenst zijn. Ook voor dergelijke situaties biedt de nieuwe standaardbrug uitkomst. Zo ontwierpen we twee standaard-plus oplossingen, die in kleur afwijken en ruimte bieden voor een specifieke naamgeving of een dichtregel op de handregel.

specificaties

oplevering: 2020 – ….

meer informatie?

bel Rutger Wirtz:
015 750 25 75

brug architect bij ipv Delft

projectteam

Ivo Mulders
Rutger Wirtz

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten