fbpx

lichtontwerp Het Plein Den Haag

lichtontwerp en lichtplan

Het Plein in Den Haag is een plein met allure. Tot voor kort gold dat echter alleen overdag, want ’s avonds was het plein – op het felverlichte horecagedeelte na – vooral erg donker. Om het Plein ook ’s nachts aantrekkelijk, overzichtelijk en veilig te maken, vroeg de gemeente ons een lichtontwerp en lichtplan op te stellen. Onze focus lag daarbij op het zichtbaar maken van de gevelwanden en het plein als een geheel een samenhangend lichtbeeld geven.

accentverlichting en invullicht

Met een combinatie van accentverlichting en invullicht benadrukt het lichtplan de karakteristieke elementen van de historische gevels aan het plein. Het invullicht zorgt daarbij voor een bescheiden, egale verlichting van de gevels in hun geheel, de accentverlichting benadrukt specifieke elementen. De benodigde lichtbronnen zijn grotendeels op bestaande lichtmasten aangebracht. Daarnaast monteerden we grondspots en accentspots op de gebouwen, uiteraard met respect voor de monumentale status van de panden.

sociale veiligheid

Voorheen was er voor de entree van het Tweede Kamergebouw een fors contrast tussen de helverlichte entree en het donkere plein, wat als erg onprettig werd ervaren. Het plaatsen van nieuwe lichtmasten met een grotere lichtpunthoogte gecombineerd met gevel-aanlichting en de totaalverlichting van het Plein heeft hier geleid tot een groot verschil in de beleving en het gevoel van veiligheid.

specificaties lichtplan

partners: Ingenieursbureau Den Haag
uitvoeringskosten: 250.000,-
oplevering: 2017

 

meer informatie?

bel Winie Dijksterhuis:
015 750 25 77

projectteam

Rob Kruizinga
Winie Dijksterhuis

vergelijkbare projecten