Bartenbrug

metselwerk

De nieuwe Bartenbrug ligt op de overgang van stadscentrum en uitbreidingswijken. In het ontwerp is deze overgang duidelijk zichtbaar: aan centrumzijde is het landhoofd een gemetseld bastion, aan de andere zijde landt de brug aan op een groen talud. Het metselwerk is voorzien van relief en onderscheidt zich zo duidelijk van het metselwerk van de historische vestingmuren, terwijl het er tegelijkertijd wel aan refereert.

totaalontwerp brug

We combineerden het roodbruine metselwerk met een natuursteenkleurige betonnen randligger en een antraciet strippenhekwerk. De gemetselde borstwering loopt door op de kade. In de oksels van die borstwering staan speciaal ontworpen 10 meter hoge lichtmasten die goed aansluiten bij het metselwerk en de kleurstelling van de brug.

design & construct

Met de realisatie komt een eind aan jarenlang gesteggel. Al in 2006 schreef de gemeente een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuwe brug. De uitvoering van het gekozen ontwerp werd uiteindelijk tijdens de bouw gestaakt vanwege scheurvorming en herhaaldelijke kostenoverschrijding.

In juni 2015 startte de aanbiedingsfase voor een nieuwe design & construct uitvraag. Uit vier inzendingen werd ons ontwerp gekozen en gerealiseerd.

partners

We deden dit project in nauwe samenwerking met opdrachtnemer Mobilis. Wagemaker was als constructeur bij het project betrokken. Het ontwerp is binnen 7 maanden gerealiseerd.

specificaties

afmetingen: l=43 m | b=18,7 m
oplevering: 2016

meer informatie?

bel Niels Degenkamp:
015 750 25 72

IMG_0972_portretfoto-Niels-Degenkamp

projectteam

Niels Degenkamp
Jona de Bokx
Winie Dijksterhuis
Ivo Mulders

vergelijkbare projecten