fbpx

betonbrug Birdaarderstraatweg Dokkum

Friese brug

In de polder tussen Dokkum en Burdaard is de verbinding tussen de twee belangrijkste watergangen van de regio in ere hersteld. Ipv Delft ontwierp een markante en typisch Friese brug over deze nieuwe verbinding.

In Friesland liggen in het landelijk gebied veel kleine bruggen. Typisch Fries zijn hier de betonnen bruggen in art deco stijl: een integrale betonconstructie die oogt als aaneenschakeling van verspringende betonnen vlakken. Voor de Birdaarderstraatweg ontwierp ipv Delft een moderne, grote versie van deze begin twintigste eeuwse verschijning. De brug was nodig om de nieuwe verbinding tussen de Dokkumer Ee en de Woudvaart te overbruggen. Voorheen waren er op de locatie alleen slootjes aan weerszijden van de weg. Deze zijn verbreed en met elkaar verbonden, en naast de brug is een kleine jachthaven verrezen.

uitvoering beton

De brug heeft standaardliggers voor het dek, maar is verder in het werk gestort. Bij de traditionele bruggen heeft het hekwerk een beperkte hoogte. Daar is ook hier voor gekozen, zodat de verhoudingen overeen komen met wat gebruikelijk is in de streek. Uit veiligheidsoogpunt is de brug voorzien van een ingetogen rvs hekwerk op de betonnen wanden.

specificaties

afmetingen:
uitvoeringskosten:
oplevering: 2017
uitvoerder: Elzinga Wegenbouw

Meer over betonnen verkeersbruggen.

projectteam

Adriaan Kok

vergelijkbare projecten