fbpx

bruggen Rietlanden Pijnacker

betonnen verkeersbruggen

Voor nieuwbouwwijk Rietlanden in Pijnacker ontwierpen we zes verkeersbruggen, onderverdeeld in twee types. Hoewel de bruggen duidelijk als een familie zijn ontworpen, zitten er een aantal subtiele verschillen tussen de vormgeving van de vier toegangsbruggen en de twee bruggen die de verschillende eilanden in de wijk met elkaar verbinden. De randliggers geven aan wat de functie van de brug is. Bij de verbindingsbruggen zijn ze symmetrisch, terwijl de toegangsbruggen zich naar buiten toe verbreden om de toegang tot de wijk te benadrukken. In aanzicht vormen de toegangsbruggen bovendien een elegante pijl richting de nieuwbouwwijk.

randliggers gevormd beton

Het meest bijzonder aan de bruggen zijn de randliggers. Deze ondergaan een hoekverdraaiing, waardoor de onderzijde zich naar buiten keert en zichtbaar wordt. Hierdoor oogt de brug bijzonder rank. Op de randliggers na bestaat de brug overigens uit standaardliggers. Verder is het brugdek niet voorzien van asfalt, maar van een zandkleurige slijtlaag, die aanzienlijk lichter in gewicht is.

rietkraag balusters

De balusters van het hekwerk zijn licht gebogen en lopen naar boven taps toe, zodat hun vorm doet denken aan het omringende riet. Door een onzichtbare penverbinding te gebruiken lijken de balusters bovendien uit het brugdek omhoog te groeien.

specificaties bruggen

oplevering: 2007
afmetingen: l=17 m | b=6 m
uitvoeringskosten: € 642.500,-

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten