fbpx

brug Heysehaven Rotterdam

hoofdontsluiting

Over de Heysehaven in Rotterdam ligt sinds december 2015 deze robuuste betonnen verkeersbrug met aan weerszijden een uitkragend voetpad. De brug maakt deel uit van de herontwikkeling van de toegangswegen op Heijplaat. Waar het verkeer eerst door het dorp reed, lopen de hoofdontsluitingswegen nu om het dorp heen.

robuust ontwerp

Vanwege de ligging aan de Heysehaven stond de ontwerpers een robuuste brug voor ogen, die qua uitstraling past bij het havenkarakter van de omgeving maar ook aansluit op de natuurlijke oever aan de noordzijde. Zo is gekozen voor een relatief donkere betonkleur en zijn de voetpaden voorzien van een honingraatpatroon dat verwijst naar kasseien. Verder zijn steunpunten en landhoofden voorzien van horizontale ribbels, waarop de getijden zich in de loop der tijd duidelijk zullen aftekenen.

uitvoering

Hoofdaannemer KWS verzorgde de uitvoering van de door Holland Scherm geproduceerde en door ipv Delft ontworpen brug. Eerst zijn de landhoofden en tussensteunpunten in het werk gestort en de balkliggers voor het dek van de verkeersbrug geplaatst. Begin november zijn daar de zes prefab betonnen dekdelen voor de uitkragende voetgangerspaden aan weerszijden van de brug bij gekomen. De dekdelen, met een opstaande rand op de scheiding tussen voetpad en verkeersdek, vormen de randliggers van de verkeersbrug. Vanwege hun afmeting en vorm was het vinden van een producent voor de voetpaden een relatieve uitdaging. Uiteindelijk bleek een Duitse firma de klus te kunnen klaren.

streetprint

Na plaatsing van de dekdelen volgde het aan elkaar storten van alle brugdelen tot het uiteindelijke geheel. Het wegdek is voorzien van een laag streetprint asfalt en de hekwerken zijn geplaatst. De uitkragende voetpaden waren reeds voorzien van reliëf, hier is in de fabriek een honingraatpatroon op aangebracht. Op de opstaande rand staat een laag hekwerk met daarin de brugverlichting.

verlichting brug

De verlichting is uniek: deze zit in de lage barriers tussen voetpad en rijbaan. Reflectie van het licht is zodanig, dat er ook op gezichtshoogte een voldoende lichtniveau is.

specificaties

afmeting: l=52 m | b=15 m
uitvoeringskosten: € 1.100.000
hoofdaannemer: KWS
productie: Holland Scherm
oplevering: 2016

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

ontwerper ondernemer bruggenontwerper Gerhard Nijenhuis

projectteam

Joost Vreugdenhil
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten