fbpx

brug Nieuwe Marnixstraat Leiden

gewonnen opdracht

De gemeente Leiden had een duidelijk beeld van de brug die aan de Nieuwe Marnixstraat zou moeten komen: een boogbrug met bakstenen wanden. In opdracht van Aannemingsbedrijf G. van der Ven maakten we een ontwerp. Eind mei 2011 won de aannemer met dit ontwerp de Design & Construct opdracht voor de nieuwe brug.

details

Kernwoorden tijdens het ontwerpproces waren betaalbaar, mooi en onderhoudsvrij. Zo kozen we voor repeterende prefab betonelementen met korte overspanningen om de brug betaalbaar te houden. Het rvs hekwerk is onderhoudsvrij en de prefab delen zijn in het werk met natte knopen aan elkaar verbonden, zodat de brug geen onderhoudsgevoelige voegovergangen heeft.

Het mooie van het ontwerp zit vooral in de details. Het metselwerk is verticaal, waarbij alle stenen haaks op de toog van het brugdek staan. Hierdoor waaiert het metselwerk subtiel uit.

Verder heeft het hekwerk natuurstenen eindstenen waarin het hekwerk verdwijnt en passen de rvs voetplaten van de balusters precies in het patroon van de bakstenen.

specificaties

afmetingen: l=22 m | b=8,4 m
uitvoeringskosten: € 280.000
oplevering: 2013

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Maurits Lopes Cardozo

vergelijkbare projecten