fbpx

bruggen De Sniep Diemen

beperkt budget

Voor de toegang naar het eiland met nieuwbouwwoningen tussen de Muiderstraatweg en de Weespertrekvaart wilde de gemeente Diemen een aantal bruggen over de nieuwe watergang. Het budget was beperkt, maar dankzij slimme keuzes konden we hier toch een bijzonder project realiseren. Zo kozen we bijvoorbeeld de maximale overspanning gebaseerd op kosten, en zijn alle bruggen uitgevoerd in beton. Door de overspanningen kort te houden, ontstaat boven de landhoofden ruimte om verkeerstechnische oplossingen (bochtstralen, stopzones etc.) te realiseren. Het hekwerk loopt hier door, zodat de bruggen visueel langer lijken dan ze zijn.

trekvaart 

Voor dit project ontwierpen we een kleine bruggenfamilie van drie verkeersbruggen en een fiets- en voetgangersbrug die naast elkaar over dezelfde watergang liggen. In zij-aanzicht zien ze er allemaal hetzelfde uit: een gemetseld landhoofd dat tot boven het dek doorloopt aan de zuidwestzijde (de kant van het eiland) en een min of meer standaard betonnen brug met transparant stalen hekwerk aan de andere zijde. Wie goed kijkt, zal zien dat de stalen hekwerkbeëindiging hier refereert aan de nabijgelegen trekvaart: de massieve beëindiging trekt letterlijk aan de spankabels die richting het metselwerk gaan. Waar de balusters vlak naast het metselwerk nog rechtop staan, hellen ze naar het einde toe steeds verder achterover.

maatwerk brugontwerp

Uit de detaillering blijkt goed dat het hier om een maatwerk brugontwerp gaat. Zo is de handregel ontworpen als (trek)kabel: zo dun mogelijk en rond in doorsnede. Ook dit verwijst naar de trekvaart. Aannemer AW Vessies heeft de detaillering zeer zorgvuldig uitgevoerd. Voor het metselwerk werden de mooiste stenen uit de huizen van dit nieuwbouwplan gekozen. Hiervan is een mix gemaakt. De landhoofden zijn vervolgens gemêleerd gemetseld en met een subtiel kleurverloop van licht naar donkerder.

specificaties

aantal bruggen: 4

afmetingen: l= 22m | b=10m tot  l= 15,5 m | b= 5,4m
Totale uitvoeringskosten: 1.200.000 euro

oplevering: 2019

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Sietse Cieraad

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten