fbpx

bruggen Offem-Zuid Noordwijk

varianten brugontwerp

In opdracht van De Kuiper Infrabouw maakten we een ontwerp voor drie verkeersbruggen voor nieuwbouwlocatie Offem Zuid in Noordwijk. De wijk heeft een voor Noordwijk typerende klassieke stijl. Authentieke baksteenarchitectuur met een speels en gevarieerd straatbeeld en veel groen. De wijk ligt bovendien naast Landgoed Offem, een groot park. Het ontwerp van de bruggen moest passen bij zowel de authenticiteit en diversiteit aan bebouwing als de landschappelijke allure van het park. We ontwierpen drie verschillende varianten voor het brugontwerp.

kostenefficiënt

De straffe planning en een relatief beperkt budget vormden voor ons een mooie uitdaging. Uit kostenoogpunt kozen we ervoor de overspanning van de brug te verkleinen door de landhoofden direct naast de watergeul te plaatsen. Verder pasten we een sober maar verzorgd betonnen dek met randelement toe, en een hekwerk uit gesneden plaatstaal. De drie bruggen zijn identiek.

klassieke uitstraling

De meest klassiek ogende variant is gerealiseerd. Dit brugontwerp heeft gemetselde landhoofden met een rollaag en natuurstenen waarop het hekwerk is geplaatst, een gestileerd klassiek hekwerk en gemetselde torens aan weerszijden van de overspanning. De bestrating is doorgetrokken op het betonnen dek.

In het metselwerk van de torens is een kader in afwijkend verband geplaatst. Dit detail is geïnspireerd op vergelijkbare metselwerk-ornamenten in gevels aan de nabijgelegen Voorstraat. Een natuurstenen deksteen vormt de beëindiging van de sierlijke torens. Het hekwerk is eenvoudig, maar zorgvuldig gedetailleerd. De verbindingen tussen staanders en horizontale staven refereren aan historisch gietwerk.

specificaties

afmetingen: l=14,2 m | b=8,8 m
partners: De Kuiper Infrabouw
oplevering: 2020

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Ronald Rozemeijer

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten