fbpx

Chinatown Den Haag

opdracht

De gemeente Den Haag heeft in 2010 veel geïnvesteerd in Chinatown, het gebied rond de Wagenstraat. Er kwamen twee Chinese toegangspoorten en bestrating, verlichting en straatnaamborden kregen een Chinees karakter. ipv Delft ontwierp de straatverlichting: een nuchtere Hollandse versie van de traditionele rode lampion.

ontwerp armatuur

We ontwierpen een armatuur dat bestaat uit een helderrode rotatiegegoten kunststof bol met een doorsnede van tachtig centimeter. Een goudkleurig gepoedercoat aluminium gietstuk vormt de karakteristieke afsluiting aan de boven- en onderzijde. De maatwerk lampionnen wegen tien kilo per stuk. De straatverlichting hangt per twee aan kunststof spankabels tussen de gevels. Een verstelbare stang van rvs verbindt iedere lampion aan horizontale spankabels. Om het begin van Chinatown in te luiden, zijn op de hoeken van de Gedempte Gracht en de Gedempte Burgwal baldakijnen gemaakt.

Verder zijn er vier hoge conische masten met daartussen een stalen frame waaraan zestien lampionnen hangen in een grid van vier bij vier gemaakt.

realisatie

De sfeerverlichting is sinds de zomer van 2010 in gebruik. In heel Chinatown hangen zo`n honderd rode lampionnen.

specificaties

afmetingen: ∅ 80 cm
uitvoeringskosten: € 114.000 (105 lampionnen)

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

ontwerper ondernemer bruggenontwerper Gerhard Nijenhuis

projectteam

Gerhard Nijenhuis
Niels Degenkamp

vergelijkbare projecten