fbpx

Dambrug Kazernestraat Deventer

binnenstedelijke uitstraling

De dambrug bevindt zich aan de Kazernestraat in Deventer. Deze straat werd na het autoluw maken van de binnenstad een belangrijke verkeersader en toegangspoort van de binnenstad. Omdat de bestaande weg op een aarden wal niet het gewenste karakter had, is deze nieuwe dambrug ontworpen. Daarbij was het de uitdaging om de drukke verkeersader met verkeerskundige uitstraling te veranderen in een brug met binnenstedelijke uitstraling.

gescheiden verkeersstromen

Door rijbanen en fietsstroken te scheiden, ontstaat een kleinschaliger, binnenstedelijk beeld. Een bakstenen muur, met een antracietkleurige betonrand in het verlengde daarvan, markeert deze scheiding aan weerszijden van de brug. Verder zijn de fietspaden in het midden van de brug lager gelegd dan de naastgelegen weg. De muurelementen geven de brug bovendien de uitstraling van een poort, wat nog versterkt wordt door de lichtmasten die erbovenop staan. Het hekwerk bestaat uit opengewerkte gietstalen balusters waar twee horizontale buizen doorheen lopen en draagt bij aan de prettige uitstraling.

duikerbrug

De verkeersbrug is in feite een duikerbrug: een aarden wal met een smalle onderdoorgang. We pasten stalen damwanden toe in combinatie met metselwerk. Dit metselwerk van de keermuur steunt op een prefab schort-element dat bovenop deze stalen damwand is bevestigd en wordt bovenaan afgesloten met een rollaag. 

korte bouwtijd

De doorlooptijd van dit project was bijzonder kort. Er zat minder dan zes maanden tussen eerste gesprek en oplevering. specificaties

specificaties

afmetingen: l=55 m| b=25,5 m
oplevering: 2004

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

ontwerper ondernemer bruggenontwerper Gerhard Nijenhuis

projectteam

Gerhard Nijenhuis
Ivo Mulders
Teun Teeuwisse

vergelijkbare projecten