fbpx

ontwerp maatwerk bank Lammermarkt Leiden

nooduitgang gecombineerd met bank

De gemeente Leiden heeft recentelijk een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd aan de Lammermarkt. Op straatniveau was hiervoor een betonnen bouwwerk nodig dat de ontluchting en een nooduitgang herbergt. Om deze constructie te transformeren tot een aanwinst voor het plein, maakte Jeroen Marseille van Marseille Buiten een schetsontwerp voor een bank rondom de nooduitgang.

uitwerking maatwerk bank

Samen met Jan Kuipers Nunspeet wonnen we de uitvraag voor uitwerking van het schetsontwerp. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp waren onder meer dat het zitelement de functie van de ventilatie-openingen en de nooduitgang niet mocht belemmeren en dat de onderliggende constructie (waaronder de bitumen dakbedekking) goed en makkelijk bereikbaar moest zijn voor onderhoud. We ontwierpen daarom een stalen constructie die over de betonnen onderbouw geplaatst wordt. Daar bovenop komt dan hardhouten bekleding.

geïntegreerde plantenbak

Op de bovenzijde van de constructie komt een bescheiden daktuin die bestaat uit vier weervaste stalen bakken met individuele waterafvoer.
De bekleding van het gehele object bestaat uit blind bevestigde Cumaru-houten latten. Ook op de klep van de nooduitgang komt een stalen frame met daarop houten latten.

specificaties

partners: Jan Kuipers Nunspeet
oplevering: voorjaar 2018

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Adriaan Kok
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten